Minister Paul (in grijs) bezocht Almere. Links van haar Suzanne Olivier, rechts Roelie Bosch (Foto: aangeleverd)
Minister Paul (in grijs) bezocht Almere. Links van haar Suzanne Olivier, rechts Roelie Bosch (Foto: aangeleverd)

Minister in Almere in gesprek over lerarentekort

Algemeen

ALMERE - Demissionair minister van primair- en voortgezet onderwijs Mariëlle Paul bezocht maandag basisschool Digitalis in Almere Stad. Ze was in Almere om te praten over het toenemende lerarentekort in het onderwijs. 

Het lerarentekort doet zich in Almere, als snelst groeiende stad van Nederland, extra gelden. Het aantal leerlingen in het basisonderwijs neemt naar verwachting tot 2036 met 25 procent toe. Hierdoor loopt ook het leraren- en schoolleiderstekort verder op, terwijl Almere nu al relatief gezien het grootse tekort in het onderwijs heeft. Om hier op in te spelen zijn er meer leraren en schoolleiders nodig, en dat is een grote uitdaging.
Om die uitdaging het hoofd te beiden is onder meer de Taskforce Onderwijsarbeidsmarkt van start gegaan. “Hiermee wordt extra impuls gegeven aan de aanpak die al loopt voor het verhogen van de (zij-)instroom van studenten, leraren en schoolleiders”, zei wethouder Roelie Bosch. “Verder zetten we daarmee in op het behouden van personeel dat al in de scholen werkt.”In Almere wordt verder geïnvesteerd in een betere loopbaanontwikkeling, professionalisering, en het verlagen van de werkdruk. Ook wordt er fors ingezet op aantrekkelijke loopbaanpaden en innovatie.

Pioniersaanpak

Voorzitter Suzanne Olivier van de Almeerse Scholen Groep (ASG) pleitte in haar openingswoord voor solidariteit in een pioniersaanpak, die perspectief moet  bieden voor iedereen die hier onderwijs volgt. “Dat valt of staat met voldoende leraren en schoolleiders. We kijken daarbij naar het benutten van al het potentieel in onze stad, waaronder mbo-studenten die les kunnen geven op scholen via vernieuwend opleiden.”

Drempels verlagen

Demissionair minister Paul ging onder leiding van Hasib Moukaddim, directeur Hogeschool Windesheim Almere, in gesprek met studenten, leerkrachten die toekomstige docenten opleiden en docenten. Ze spraken onder meer over de vernieuwende vormen van opleiden.  Directievoorzitter Mark Vlasblom van het ROC van Flevoland, nam de minister mee in de mogelijkheden die Almere ziet voor het beter benutten van mbo-studenten voor het onderwijs. Daarbij moet worden gedacht aan een tegemoetkoming in studiekosten en stagevergoedingen. Maar ook drempels in de huidige wet- en regelgeving die verlaagd of misschien zelfs weggenomen kunnen worden. 

Taskforce

Het personeelstekort raakt ouders, kinderen en iedereen die actief is in het onderwijs. Daarom werd in het gesprek met minister Paul opnieuw gevraagd om aandacht voor de rol van het Rijk bij het uitvoeren van de Taskforce. Paul kijkt terug op een constructieve bijeenkomst: “Wat ik met name meeneem naar Den Haag is dat als je het hebt over het lerarentekort, je heel goed en nauw samen moet samenwerken. We hebben vandaag daarom ook gesproken over de samenwerking die er is tussen scholen, lerarenopleidingen, de gemeente en het ministerie. En dat is ook super belangrijk, want alleen krijg je het niet voor elkaar”.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto