(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Almeers mozaïekkunstwerk te bewonderen in stadhuis

Algemeen

STAD - Het mozaïek De Droomtuin van de Almeerse kunstenares Lian de Gier is momenteel te bewonderen in het stadhuis. Het kunstwerk, waaraan ook vele Almeerders hebben meegewerkt, was eerder te zien op de Floriade Expo en de Keukenhof.

Het mozaïek bestaat niet uit stukjes tegel, glas of porselein, maar uit gekleide bloemblaadjes. De klei maakte Lian zelf met houtzaagsel van Almeerse bomen. De kunstenares is bijna 2,5 jaar bezig geweest met het project. “Elk mozaïekstukje is met de hand beschilderd. Monnikenwerk, maar ontzettend leuk om te doen”, vertelt zij.

Het mozaïek bestaat uit 25 delen die als een puzzel aan elkaar passen. Het is vijf meter breed, ruim 2,5 meter hoog en per plaat zitten er ruim duizend tot een paar duizend stukjes in. “Ik wilde een groot begrijpelijk kunstwerk maken en andere mensen betrekken bij het verhaal achter kunst, creativiteit, natuur en recycling. Daarom nodigde ik steeds mensen uit om ook één of meerdere mozaïekstukjes te beschilderen, te kleien of een tekening te maken als ontwerp. Dat deed ik op diverse festivals of op plaatsen waar ik met het groeiende mozaïek exposeerde.” In het midden staat een beeld met twee gezichten, dat symbool staat voor de multiculturele samenleving.  ”Een van de meest gehoorde opmerkingen over het mozaïek is dat mensen er zo blij van worden. En daar word ik dan weer blij van”, aldus De Gier. 

Het mozaïek staat tot 1 maart in de B-passage van het stadhuis. “Vervolgens wordt de hele maand maart mijn vierluik ‘Nieuwland, vierjaar getijden’ geëxposeerd. Een impressie van de Oostvaardersplassen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto