Bij het oefenen met arrestaties wordt veel gelachen (Foto: Almere DEZE WEEK)
Bij het oefenen met arrestaties wordt veel gelachen (Foto: Almere DEZE WEEK)

XR Rebellion: “We zoeken de grens op en blijven er net voor”

Algemeen

ALMERE BUITEN - Het is maandagavond en met zes deelnemers en een andere journalist zit ik in een ruimte met roze muren op het verder rustige bedrijventerrein Poldervlak. Normaal worden hier duurzame verzorgingsproducten ontwikkeld. Vanavond bereidt Extinction Rebellion hier tussen de crèmes en bureautafels mensen voor op het blokkeren van snelwegen.

Door Indira Draijer

Extinction Rebellion, ook wel bekend als XR, vindt dat er meer gedaan moet worden om klimaatverandering tegen te gaan. Om hier aandacht voor te vragen houden ze demonstraties die veel opschudding veroorzaken. De snelwegblokkades zijn daar het bekendste voorbeeld van. Afgelopen zaterdag was er weer een blokkade van de A10 in Amsterdam. Ook de Almeerse delegatie van XR was daarbij.
Deelnemer Sophie weet dat veel mensen hier tegen zijn. Zelf vindt ze de blokkades gerechtvaardigd als dit aandacht voor klimaatverandering oplevert: “Ik vind het raar dat er zo weinig gebeurt terwijl het water ons aan de lippen staat.”

Geweldloos

Eric, een van de trainers van vanavond, benadrukt dat XR vanuit overtuiging geweldloos is. Daarnaast zou het gebruiken van geweld zorgen voor minder steun vanuit de publieke opinie. Ook is het juridisch noodzakelijk: Het recht om te demonstreren geldt namelijk alleen als er geen geweld gebruikt wordt.

Er bestaan verschillende opvattingen over wat ‘geweldloos’ precies betekent. Daarover doen we een oefening. De groep is het eens dat het door een politielinie heen breken, geweld is. En de hele groep vindt dat bloemetjes en bijtjes krijten voor een bankkantoor geen geweld is. Het wordt lastiger als het gaat over het doorknippen van een hek. Terwijl de een dit prima vindt voor het grotere doel, vindt de ander dit echt niet kunnen: “Als iemand het hek van jouw tuin doorknipt, ben je ook niet blij.”

‘Peaceful potato’

De geweldloze aanpak speelt ook door wanneer demonstranten meegenomen gaan worden door de politie. Ze krijgen de tip om zich dan op te stellen als een ‘peaceful potato’. Door je niet actief te verzetten en je juist zwaar te maken, is het namelijk lastiger meenemen. Dat wordt door de deelnemers ook geoefend.

Grens opzoeken

Dit soort tips zijn typerend voor de aanpak van XR. Tekenend is ook het voorbeeld van een actie bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere. Met de burgemeester was vooraf afgesproken dat de doorgang naar de voordeuren niet geblokkeerd zou worden. Demonstranten gingen toen alsnog op het gangpad liggen, waar de burgemeester iets van zei. Volgens de actiegroep konden bezoekers alsnog slingerend langs de demonstranten de voordeur bereiken dus was van echt blokkeren geen sprake. Trainer Eric vat het treffend samen: “We zoeken de grens op en blijven er net voor”.

Folders en boekjes van Extinction Rebellion (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto