Hugo de Jonge (Foto: RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman)
Hugo de Jonge (Foto: RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman)

‘Minister moet met Almere in gesprek over sociale problemen’

Algemeen

ALMERE – Tweede Kamerleden van het CDA hebben minister Hugo de Jonge vragen gesteld over het rapport ‘sociale veerkracht van Almeerders’. Ze vragen de minister om in gesprek te gaan over de sociale problemen van Almere.

De Kamerleden Eline Vedder, Inge van Dijk en Harmen Krul willen van De Jonge een reactie op dit rapport en alle problemen die daarin worden opgesomd, zoals het relatief hoge aantal inwoners met schulden, armoede en laaggeletterdheid, de mate van eenzaamheid en de beperkte aanwezigheid van nabije sociale netwerken. Ook worden in het rapport de woon-werkbalans, het hoge lerarentekort, schooluitval en jeugdcriminaliteit en het achterblijven van voorzieningen genoemd. Het probleem waar Almere al jaren mee kampt is dat de financiering wordt gebaseerd op het inwoneraantal van twee jaar eerder. Een snelle groeistad krijgt dus altijd te weinig geld en voorzieningen.  

Decentralisatie

De Kamerleden willen van De Jonge een reactie op deze ontwikkeling, maar ook welke gevolgen de decentralisatie (het overdragen van Rijkstaken naar gemeenten, red.) van taken heeft voor Almere, omdat er sprake zou zijn van een beperkter aanwezigheid van sociaal weefsel.

Woningnood

De kamerleden wijzen ook op de het belang van steden als Almere voor het aanpakken van nationale uitdagingen zoals de woningnood. ’Welke verantwoordelijkheid ziet u voor het Rijk op het gebied van de genoemde invloed van New Town-problematiek (nieuwbouwsteden, red.) op sociale ontwikkelingen?
Ook vragen ze De Jonge of hij bereid is om in gesprek te gaan met gemeenten als Almere over de invloed van New Town-problematiek op de sociale ontwikkelingen en over wat er nodig is om het maatschappelijk weefsel te versterken.

Afbeelding
Woning Oldewierde gesloten na vondst drugs en wapens Algemeen 21 uur geleden
Centrum Haven. (Archieffoto: Rien Moolhuizen)
Miljoenen van Rijk voor verduurzaming huizen en een veiliger centrum Haven Algemeen 15 mei, 14:16
Koning Willem-Alexander. (Archieffoto: Paul Tolenaar)
Koning opent nieuwe locatie technologiebedrijf Aalberts in Almere Algemeen 15 mei, 13:51

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto