Veel Almeerders zitten in de schulden. (Foto: AdobeStock)
Veel Almeerders zitten in de schulden. (Foto: AdobeStock) Erwin Wodicka - wodicka@aon.at

Alarmerende uitkomsten onderzoek sociale problematiek Almere

Algemeen

ALMERE – Met de meeste Almeerders gaat het goed, maar als snel groeiende stad kent het een forse sociale problematiek. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek. Het college van B&W noemt een aantal uitkomsten ‘alarmerend’. 

Almere heeft onderzoek laten doen naar hoe het gaat met de inwoners van de stad. Het is voor het eerst dat er zo’n grootschalig onderzoek in de snelst groeiende stad van Nederland is gedaan. Drie onderzoeksbureaus Platform 31, Movisie en Verwey-Jonker Instituut hebben gezamenlijk het adviesrapport ‘Sociale veerkracht van Almeerders, advies over de sociale staat van Almere’ uitgebracht. Daaruit blijkt dat het goed gaat met het grootste deel van de inwoners, maar ook dat Almere als snel groeiende nieuwe stad een forse sociale problematiek kent. Het college van burgmeester en wethouders noemt een aantal uitkomsten ‘alarmerend’ en wil hierover in gesprek met de raad.

Unieke stad

Uit het rapport blijkt dat Almere een groene en unieke groeistad is, waar jongeren graag willen blijven wonen en waar veel mensen naar toe verhuisden of verhuizen om meer ruimte te krijgen. Die ruimte is er nog steeds, maar ondertussen duikt de groeiende stad steeds vaker op in zogenoemde negatieve top 10 lijstjes. Zo kent Almere landelijk het grootste lerarentekort, is er een groot tekort aan huisartsen en staat Almere in de Top 5 voor wat betreft armoede en schuldenproblematiek, vooral in eenoudergezinnen. Er is sprake van hoge schooluitval, jeugdwerkloosheid en hoge jeugdcriminaliteit. Dreiging van georganiseerde vormen van criminaliteit vraagt ook om extra aandacht.

Veel eenzaamheid

In Almere is bovendien veel eenzaamheid: meer dan de helft (54 procent) van de mensen ouder dan 19 jaar voelde zich in 2020 eenzaam. Dit is het hoogste cijfer van in het land. Daarnaast blijft het voorzieningenniveau achter, bijvoorbeeld op het vlak van zorg en welzijn, cultuur en werkgelegenheid. Er is een groeiende vraag naar zorg, naar passende woonruimte en de stad heeft te maken met dubbele vergrijzing. Almeerders ervaren hun gezondheid als minder positief dan inwoners uit andere grote vergelijkbare steden. En bij het ontwikkelen van nieuwe wijken is er beperkt ingespeeld op het bevorderen van sociale samenhang.

Snelle groei 

“Bijna vijftig jaar explosieve groei doet wat met een stad”, zegt wethouder Froukje de Jonge. “We hebben doordat we snel gegroeid zijn en nog steeds groeien andere uitdagingen dan andere grote steden die al veel langer bestaan en veel minder hard groeien. De stad is kwetsbaar en daar zien we in dit onderzoek de gevolgen van. Het onderzoek maakt duidelijk dat de aanpak van deze sociale problemen grote urgentie heeft.”

Wat gaat er goed en fout? Klik op foto...

(foto: aangeleverd)
Afbeelding
Woning Oldewierde gesloten na vondst drugs en wapens Algemeen 21 uur geleden
Centrum Haven. (Archieffoto: Rien Moolhuizen)
Miljoenen van Rijk voor verduurzaming huizen en een veiliger centrum Haven Algemeen 15 mei, 14:16
Koning Willem-Alexander. (Archieffoto: Paul Tolenaar)
Koning opent nieuwe locatie technologiebedrijf Aalberts in Almere Algemeen 15 mei, 13:51

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto