Het kasteelterrein is nog steeds niet verkocht (Archieffoto: Rien Moolhuizen)
Het kasteelterrein is nog steeds niet verkocht (Archieffoto: Rien Moolhuizen) Almere DEZE WEEK

Kandidaat-kopers kasteel lijken niet door te pakken

Algemeen

ALMERE - Bouw woningen op de plek waar nu het kasteel staat. Dat adviseerde vertrekkend wethouder Julius Lindenbergh (VVD) donderdagavond tijdens de Politieke Markt. Volgens hem staat het kasteel “symbool voor alles wat in Almere niet lukt” en is het gênant dat dit zo zichtbaar is voor eenieder die op het Almeerse stuk van de A6 rijdt.

Door Indira Draijer en Marcel Beijer

Als scheidend wethouder maakte Lindenbergh donderdagavond van zijn hart niet langer een moordkuil. Hij pleitte ervoor om de bestemming ‘recreatie’ los te laten en woningbouw op het terrein toe te staan. Woningcorporatie GoedeStede heeft samen met een paar andere partijen een uitgewerkt plan klaarliggen waarmee het kasteel kan worden gekocht van eigenaar Gravin BV. Dan kan de bouw eindelijk worden voltooid wordt het kasteel de blikvanger van een soort ‘middeleeuws dorpje.’ 

25 miljoen euro

Maar juist toen de gemeenteraad hier vorig jaar over ging praten dienden zich plotsklaps kandidaat-kopers aan die tegenover de raadsleden beweerden het kasteel te kunnen kopen voor de vraagprijs van 25 miljoen euro en het af te bouwen volgens het oorspronkelijke plan. De gemeenteraad besloot daarop die ontwikkeling af te wachten.

Kopers pakken niet door

Volgens woordvoerder Jaap Kevelam van kasteeleigenaar Gravin BV pakken de kandidaat-kopers echter niet door. “Ze roepen heel stoer tegen de gemeenteraad dat ze het geld gemakkelijk op tafel kunnen leggen, al zou het 160 miljoen kosten. Maar ik heb daar nog niets van gemerkt.”
Eerder liet Richard Clausing namens de kandidaat-kopers aan deze krant weten dat de er aan een financiële onderbouwing gewerkt wordt. Kevelam heeft daar geen boodschap aan. “Ik wil geen financiële onderbouwing, ik wil geld. Als zij de vraagprijs neerleggen gaan we naar de notaris en is het kasteel verkocht.”

Lindenbergh

Kevelam heeft met verbazing naar de oproep van scheidend wethouder Lindenbergh geluisterd. “Hij roept nu de gemeenteraad op om woningbouw toe te staan. Dat had hij beter twee jaar geleden kunnen doen. Als hij toen had gezegd: ‘wij gaan woningbouw bij het kasteel toestaan en wilt u dat even goedkeuren’, dan was het pleit al beslecht. Maar hij hield zich op de vlakte en legde de bal bij de gemeenteraad.”

De woordvoerder van de kandidaat-kopers was niet voor een reactie bereikbaar.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto