Wethouder Julius Lindenbergh vertrekt tegelijk met de VVD-fractie (Archieffoto: aangeleverd)
Wethouder Julius Lindenbergh vertrekt tegelijk met de VVD-fractie (Archieffoto: aangeleverd) Maarten Feenstra

Na ChristenUnie stapt ook VVD uit coalitie

Algemeen

ALMERE - De voltallige fractie van de VVD stapt uit de Almeerse coalitie. Ook wethouder Julius Lindenbergh stopt ermee. Dat maakte fractievoorzitter Lesley van Hilten donderdagavond bekend tijdens de Politieke Markt. Eerder al stapte de ChristenUnie op, inclusief de wethouder Roelie Bosch.

Door Indira Draijer en Marcel Beijer

Als reden geeft Van Hilten grote verschillen van inzicht tussen de VVD en de rest van de coalitie over de financiën van de stad. Zo vinden de coalitiepartijen dat lastenverzwaring voor Almeerders onvermijdbaar is om de financiële problemen in de stad op te lossen. De VVD verkiest zware bezuinigingen boven lastenverzwaring. 

Wethouder vertrekt ook

Wethouder Julius Lindenbergh stapt tegelijk met zijn fractie ook op, nog geen twee maanden na het vertrek van wethouder Roelie Bosch van de ChristenUnie. Dat lijkt niet van harte. Lindenbergh benadrukt de grote opgaves waar Almere voor staat zoals het onder controle brengen van jeugdzorg, het aanpakken van tekort op het stroomnet en de aanpak van de woningnood. “Ik baal er ontzettend van dat ik geen leiding meer kan geven aan die stappen. Maar het is wat het is.”

“Geen centimeter ruimte”

Meke Smeulders van D66, een van de overgebleven vijf coalitiepartijen, verweet de VVD dat er ‘geen centimeter ruimte’ was voor compromissen. Ook verwijt ze het de partij uit de coalitie te stappen: “Het is onverantwoord dat de VVD deze bestuurlijke verantwoordelijkheid niet wil nemen. Wij, de andere vijf partijen, doen dat wel. We voelen ons door de VVD echt in de steek gelaten.”

Procesbegeleider

De resterende vijf partijen gaan op zoek naar een onafhankelijk procesbegeleider om te kijken hoe de coalitie nu verder zal gaan, nu de coalitie nog maar uit 16 van de 45 zetels bestaat. Het doel is om volgende week duidelijkheid te verschaffen over wie dat geworden is.

VVD

Wethouder Julius Lindenbergh liet na afloop van de vergadering weten dat hem vorige week al duidelijk werd dat zijn partij er niet met de overige coalitiepartijen uitkwamen. Deze krant legde afgelopen dinsdag bloot dat binnen de VVD tweespalt is. De linkervleugel van de liberalen is van mening dat de partij een te grote ‘ruk naar rechts’ maakt. Lindenbergh deed het artikel af als ‘komische noot’.  

Volgende week debat

De gemeenteraad werd donderdag opgeschrikt door twee raadsleden die plotseling onwel werden. Een daarvan is naar het Flevoziekenhuis overgebracht. Burgemeester Hein van der Loo liet bij aanvang van de raadsvergadering weten dat het naar omstandigheden goed met ze gaat.
Vanwege de emoties vonden de geschrokken raadsleden het echter niet gepast om direct het debat aan te gaan over de het vertrek van de VVD en de ontstane bestuurscrisis. Die discussie wordt nu komende donderdag gevoerd.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto