Karine de Potter (Foto: Maarten Feenstra)
Karine de Potter (Foto: Maarten Feenstra)

Energievraagstuk mondt uit in discussie over statushouders

Politiek

ALMERE - Het gesprek over de aanpak van de problemen met het Almeerse elektriciteitsnet mondde donderdagavond, tijdens de Politieke Markt, uit in een pittige discussie over de opvang van statushouders.

Door Indira Draijer

Karine de Potter van Forum voor Democratie wil dat Almere geen statushouders meer plaatst zolang de problemen met het elektriciteitsnet in de stad niet verholpen zijn. De PVV gaf bijval en benoemde dat statushouders voorrang krijgen voor een woning. “Dat valt niet uit te leggen aan onze eigen inwoners die al tien jaar op de wachtlijst voor een woning staan.”
Dat schoot bij sommige raadsleden in het verkeerde keelgat. Volgens PvdA, Partij voor de Dieren en D66 schuift Forum de schuld van het elektriciteitsnetprobleem in de schoenen van een hele kleine groep. Ze vonden dat de partij daarmee de verdeeldheid in de samenleving vergroot. “Semi racistische drek”, zei Ivar van Rijn (D66).

Kiezen in schaarste

De VVD bekeek de oplossing vooral praktisch: “Voor Almere is statushouders opvangen lastiger dan voor veel andere gemeenten want we kunnen maar heel beperkt bouwen. Het is kiezen in schaarste”. GroenLinks vond dat niet gesproken moet worden over wie wel of niet een huis gegund wordt, maar over hoe de vraag naar energie kan afnemen.

Over meer oneens

Het niet meer opvangen van statushouders was niet de enige oplossingsrichting waar veel discussie over was. Dat gebeurde ook bij de meer technische voorstellen zoals het loskoppelen van windmolens en zonneparken, het stoppen met aardgasvrij maken van woningen en aanleg laadpalen voor elektrische voertuigen. Daarbij zat vooral onduidelijkheid in of het aanleveren van energie op het net ook oorzaak is van de problemen, naast de te grote vraag naar energie.
Op 7 december wordt de gemeenteraad bijgepraat over de technische achtergrond van de problemen op het elektriciteitsnet. Diezelfde avond wordt er gestemd over de behandelde moties.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto