Het plan van aanpak van het college voor de huisvesting van statushouders viel vrijdag 2 juni op de deurmat van het Provinciehuis. (Arhieffoto: aangeleverd)
Het plan van aanpak van het college voor de huisvesting van statushouders viel vrijdag 2 juni op de deurmat van het Provinciehuis. (Arhieffoto: aangeleverd)

Gemeenteraad kreeg plan huisvesting statushouders niet te zien

Algemeen

ALMERE – De raad lijkt de afgelopen maanden voor niets vergaderd te hebben over het Plan van Aanpak voor de huisvesting van statushouders. Wethouder Froukje de Jonge (CDA) meldde afgelopen donderdag tijdens de Politieke Markt dat het plan die middag al afgerond was en dat het die vrijdag naar de provincie verstuurd zou worden. De raad heeft het plan dus niet kunnen beoordelen.

Door Robert Mienstra

Kees Hendriksen van de ChristenUnie verbaasde zich daarover. “Natuurlijk vertrouwen we de wethouder, maar het blijft vreemd dat de raad niet naar het plan heeft kunnen kijken.” De wethouder probeerde een tipje van de sluier van het plan op te lichten, maar bleef vaag. “We gaan statushouders behandelen als gewone Almeerders. Statushouders zijn niet per se urgenter dan andere urgenten.”
Ook zei de wethouder dat statushouders verspreid gaan worden over de hele stad en niet bij elkaar in één wijk komen te wonen. “Andere gemeente kiezen voor een wijk met tijdelijke woningbouw voor hen. Wij doen dat niet om door de spreiding het beter mogelijk te maken dat die mensen makkelijker kunnen wortelen in de stad.”, zei De Jonge.
De wethouder stelde ook dat statushouders gehuisvest kunnen worden in wijken zonder sociale woningbouw. Waar en hoe dit zal gebeuren bleef onduidelijk.

Tot slot werd duidelijk dat de tijdelijke woningen aan het Annepark niet louter vergeven worden aan statushouders. Daar wordt de normale verdeling toegepast. Er kunnen dus wel statushouders komen, maar niet in alle woningen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto