Aan de Odeonstraat in Stad werd een aantal statushouders gehuisvest (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Aan de Odeonstraat in Stad werd een aantal statushouders gehuisvest (Archieffoto: Almere DEZE WEEK) Almere DEZE WEEK

Taakstelling huisvesting vergunninghouders lukt niet

Algemeen

Bespreking met gemeenteraad onmogelijk door tijdsdruk

ALMERE - Gemeenten hebben vanuit het Rijk een taakstelling opgelegd gekregen voor het huisvesten van vergunninghouders. Voor Almere is deze taakstelling voor de eerste helft van dit jaar 261 plus een opgelopen achterstand van 32 uit 2022. Voor de groep vergunninghouders geldt een wettelijke verplichting tot huisvesting binnen 12 weken na het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Door Robert Mienstra

Asielzoekers worden statushouders (of vergunninghouders) zodra ze een verblijfsvergunning krijgen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten. Gemeenten moeten statushouders passende woonruimte aanbieden.

Groei

Het college schrijft in een raadsbrief: ‘Sinds enige tijd zien wij dat de termijnen voor huisvesting van vergunninghouders niet langer gehaald worden en wij een achterstand hebben in de taakstelling. Ook de termijn voor urgenten wordt regelmatig niet gehaald. Dit komt met name door de gelijktijdige groei van het aantal urgenten en vergunninghouders. Sinds december 2022 hebben wij daarom met de corporaties afgesproken om de regels uit de huisvestingsverordening strikt te hanteren, waardoor elke vrijkomende woning beschikbaar zou moeten worden gesteld aan urgent woningzoekenden, waaronder vergunninghouders. Desondanks blijkt het niet gelukt om de taakstelling 2022 te realiseren.’

Voorbeelden

Het college kwam met een aantal voorbeelden van mogelijke oplossingsrichtingen zoals het verlengen van het onlangs ingezette voorrangsbeleid voor urgenten, het splitsen van woningen, het verruimen van kamerverhuur, het bijbouwen van tijdelijke woningen, het opkopen van bestaand vastgoed uit de markt, het versnellen van bouwprocedures en het toewijzen aan vergunninghouders van woningen, die voor andere doelgroepen zijn gereserveerd.

Onvoldoende

Gedeputeerde Staten hebben het college laten weten laten weten dat deze inventarisatie onvoldoende zekerheid biedt. Zij vrezen dat uitvoering ervan niet daadwerkelijk gaat leiden tot het adequaat inlopen van de achterstand en de realisatie van de taakstelling voor de komende periode.

Plan

Gedeputeerde Staten verwachten uiterlijk 15 maart 2023 een plan van aanpak van Almere. Uit dit plan van aanpak moet duidelijk worden hoe uiterlijk op 1 april 2023 de achterstand van 32 vergunninghouders is ingelopen, hoe de taakstelling van de eerste helft van 2023 van 261 vergunninghouders op 1 juli 2023 wordt gerealiseerd en hoe de toekomstige taakstellingen structureel worden gerealiseerd.

Geen bespreking

Door de strakke termijn van uiterlijk 15 maart 2023 die het college is opgedragen, lukt het haar niet om het plan van aanpak met de gemeenteraad te bespreken voordat het college het plan aan de provincie stuurt.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto