Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Pilot huisvesting statushouders bruikbaar voor inburgering

Algemeen

ALMERE - “De eerste bewonersavond in Tussen de Vaarten over de huisvesting van statushouders verliep om meerdere redenen niet oké ”, zegt wethouder Froukje de Jonge (CDA). “We hadden een opzet bedacht dat we rustig met de bewoners zouden praten. Daar kwamen we op die eerste avond niet aan toe. Later gelukkig wel weer.” Wethouder De Jonge blikt na een aantal maanden terug, en vooruit.


“Tussen de Vaarten is een pilot. Er komen meer locaties in allerlei varianten in Almere omdat er een taakstelling voor de gemeente is vastgesteld omtrent de huisvesting van statushouders. We hebben natuurlijk al ongeveer 1600 statushouders elders in de stad. Door de focus van omwonenden, politiek en media leek het alsof de huisvesting in Tussen de Vaarten een geïsoleerd project is. “Maar dat is niet zo”, zegt De Jonge. “Het is wel de eerste keer dat we uitvoering geven aan de beleidsvoornemens die in ons plan van aanpak ‘vluchtelingen en statushouders’ staan. Wethouder De Jonge somt de drie pijlers van het nieuwe beleid op: “Ten eerste, het moet anders want zoals het in het verleden ging met integratie was niet goed genoeg, ten tweede betekent blijven dat je meedoet en ten derde gaat het eigen plan van de statushouders eerst.”
Uit een recent rapport van de rekenkamer blijkt dat het slecht gaat met de inburgering in Nederland. Te veel mensen blijven in de bijstand zitten, doen niet mee en spreken niet genoeg Nederlands. Om dit tegen te gaan is ‘Eigen plan eerst’ voor de wethouder essentieel: “Voorheen regelden wij alles voor hen. Dat moet anders… de basis van ons handelen is dat nieuwe Almeerders zelf een plan maken voor hun toekomst en dat wij daarbij ondersteunen.”

Verbeteringen

Bij volgende initiatieven wil De Jonge zaken verbeteren: “Het ging bijvoorbeeld in Tussen de Vaarten minder snel dan we hadden gewild. Het is mensenwerk en dan blijkt dat mensen toch meer tijd nodig hebben in de praktijk. Dat realiseer ik me goed en daar gaan we in het vervolg meer rekening mee houden, maar we houden wel vast aan onze uitgangspunten en afgesproken aanpak.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto