(Foto: Rien Moolhuyzen)
(Foto: Rien Moolhuyzen)

Woningbouwplannen vertraagd

Algemeen

ALMERE – De woningbouwplannen van het nieuwe college zijn fors vertraagd. Dat bleek tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag. De ChristenUnie ging daarover in gesprek met het college en de raad.

Door Robert Mienstra

“We zijn al tweeëneenhalf jaar bezig met de woonvisie”, zei Kees Hendiksen, fractie-assistent van de ChristenUnie. “maar ik heb geen idee of we op de goede weg zijn, wat de voortgang is bij het bouwen in Almere. Ik heb geen idee van de aantallen nieuwbouw, we hebben niets meer gehoord van het college. Zo kan de raad niet controleren hoe het er met het bouwen in Almere voorstaat.”

Problemen

Wethouder Julius Lindenbergh van Wonen (VVD) gaf aan dat de gemeente de afgelopen jaren tegen een aantal problemen is aangelopen. Door Corona moesten de ambtenaren verplicht thuiswerken waardoor de effectiviteit van de ontwikkeling van de plannen in het geding kwam. Door een personeelstekort op het stadhuis hebben de plannen zich opgestapeld en de onverwachte huisvesting van de Oekraïense vluchtelingen vroeg zoveel tijd dat de andere plannen in de wacht gingen.

2023

Op de vraag van de ChristenUnie wanneer de raad dan wel de plannen voor de uitwerking van de woonvisie kon verwachten zei de wethouder dat alles in het eerste half jaar van 2023 naar de raad zal komen. “Dat betekent dus een vertraging van een kwart van de tijd die we nodig hebben voor de ontwikkeling van de woonvisie”, concludeerde Hendriksen na afloop van de bespreking.

Glazen bol

Lindenbergh stelde dat als de woningmarkt niet inzakt en als er geen problemen met de stikstof komen dat het zou kunnen dat de beloofde 24.000 woningen gebouwd kunnen worden. “Maar ik heb geen glazen bol, als het niet goed gaat met de woningmarkt kan het resultaat anders zijn. Op dit moment zit de markt niet mee. Als dat zo blijft kunnen er nauwelijks koopwoningen gebouwd worden voor de lagere inkomens. Dat zullen dan allemaal huurwoningen worden. Kopen zal dan alleen nog kunnen voor de midden – en hogere inkomens.”

Realisme

Een aantal partijen wil dat de wethouder meer gaat inzetten op realisme bij de bouw van woningen en minder op de hoop. Hendriksen vond het teleurstellend dat er nog steeds geen woningbouwmonitor is om inzicht te krijgen in de getallen. “Ik heb nog steeds geen cijfers over wat er nu daadwerkelijk is gebouwd. Zo is moeilijk te controleren voor de raad hoe we er nu voorstaan.”
Ook hier beloofde de wethouder dat er in het eerste kwartaal van 2023 een begin gemaakt wordt met zo’n woningbouwmonitor.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto