Door dit plan zouden mensen minder lang hoeven wachten op de uitslag (Foto: AdobeStock)
Door dit plan zouden mensen minder lang hoeven wachten op de uitslag (Foto: AdobeStock) Nejron Photo - stock.adobe.com

Gemeenteraad wil ‘garantieknop’ bijstand

Algemeen

ALMERE – Bijna de volledige Almeerse gemeenteraad ziet wel brood in het invoeren van een zogenaamde garantieknop voor een bijstandsuitkering. Dat bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt. Met het voorstel krijgen bijstandsgerechtigden de garantie op terugkeer in de bijstand als ze binnen zes maanden hun baan kwijtraken. Eenzelfde maatregel is onlangs in Amsterdam ingevoerd.

Door Indira Draijer

Het voorstel voor de Almeerse garantieknop voor bijstand is ingediend door D66, GroenLinks, Respect Almere en PvdA. Die partijen kregen meldingen van mensen met een bijstandsuitkering die een drempel ervaren om aan het werk te gaan. Zij gaven aan dat ze onduidelijkheid ervaren over welke toeslagen ze behouden als ze weer aan het werk gaan, en daarom onzeker zijn over hun financiële toekomst. Bij veel banen wordt immers in eerste instantie een tijdelijk in plaats van vast contract aangeboden.

Uitgaan van vertrouwen

“De partijen willen een sociale zekerheidsstelstel dat gebaseerd is op vertrouwen en medemenselijkheid. Dat is momenteel niet het geval”, zegt Spencer Alberg (D66). “Dat stelsel is nu gebaseerd op wantrouwen, fraudebestrijding en controle. Wij willen dat veranderen en kijken hoe we op gemeentelijk niveau de regels kunnen aanpassen, zodat mensen meer financiële zekerheid ervaren.”

Beoordeling stuk sneller

Wethouder Froukje de Jonge is positief over het voorstel. Ze zei dat het een kostenbesparing zal opleveren omdat ambtenaren hiermee een stuk sneller een bijstandsaanvraag kunnen beoordelen. In plaats van vier uur zou dit nog maar één uur kosten.
Binnenkort stemt de gemeenteraad over het voorstel. Een groot aantal partijen heeft donderdag aangegeven sowieso of waarschijnlijk het voorstel mee te willen indienen. Daardoor is het het bijna zeker dat het voorstel het haalt.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto