Almere Haven in 1976. (Foto: Bart Hofmeester ©Roel Dijkstra )
Almere Haven in 1976. (Foto: Bart Hofmeester ©Roel Dijkstra )

Almere vanuit de wolken: Almere Haven

Almere vanuit de wolken

ALMERE - Het boek ‘Almere vanuit de wolken’, samengesteld door Michel Langendijk, toont unieke luchtfoto’s gemaakt tussen 1964 en 2021. Foto’s uit de jaren ’60 en ’70 van de nog lege polder én recente luchtfoto’s van Almere genomen op exact dezelfde locatie. Een selectie van foto’s publiceren wij ook op de website van Almere DEZE WEEK. In dit eerste tweeluik van ‘Almere uit de Wolken’ is te zien hoe Almere Haven zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

Op de bovenste foto uit 1976 zien we het westelijke deel van Almere Haven, met vooraan het buitendijks opgespoten gebied achter de Gooimeerdijk. In de rechthoekige uitsparing zal de jachthaven worden gerealiseerd en aan de inhammen links komt strand. In de verte zijn het Beginbos en de dwars door Flevoland lopende hoogspanningsleiding te zien. Daarboven ligt het nog lege gebied van Almere Stad.


Als contrast zien we het hedendaagse Almere met op de voorgrond de binnen- en buitenhaven en de havenkom, en de wijken De Werven, De Hoven, De Wierden en De Gouwen. Midden in de foto het Begin-bos en het huidige Floriadegebied met daarboven Almere Stad. (Foto: Roel Dijkstra)

Volgende week in deze serie: een tweeluik over de ontwikkeling van Almere Stad.

Almere vanuit de Wolken - Luchtfoto’s 1964 - 2021 Bart Hofmeester / Aerocamera en Roel Dijkstra, samengesteld door Michel Langendijk. Uitgeverij Watermerk 264 blz. € 39,95. Verkrijgbaar bij de boekhandel, Stadsarchief Almere en online via www.watermerk.eu

Almere Haven in 2021. (Foto: Roel Dijkstra)

Uit de krant