Volgens de coalitiepartijen wordt Floriade wel degelijk een feestje. (Foto: aangeleverd)
Volgens de coalitiepartijen wordt Floriade wel degelijk een feestje. (Foto: aangeleverd)

Wethouder: ‘ja, de Floriade is in gevaar’

Politiek

ALMERE – De PVV heeft er geen enkel vertrouwen in dat de Floriade door kan gaan in de huidige vorm. Fractievoorzitter Toon van Dijk somde tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag een aantal zaken op die niet goed gaan. Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) beaamde dat: “Ja, de Floriade is in gevaar, maar er gaat ook heel veel goed.”

Door Robert Mienstra

Hoek doelde er op dat Hogeschool Aeres gebouwd is, en dat het groen er goed bij staat. “We hebben een groeizame zomer gehad met veel regen.”
Van Dijk had daar geen boodschap aan: “Bij de PVV ontbreekt op dit moment het vertrouwen dat de Floriade door kan gaan. Bovenop een aanbesteding voor licht en geluid die volledig over moet, komt het feit dat er op dit moment niet meer dan twee vergunningaanvragen van internationale inzendingen zijn. Uit de rechtszaak met oud directeur Stimac blijkt dat er mogelijk niet eens een horecavergunning is, dat kundig personeel uit de BV is vertrokken, dat er een conflict is met de botenexploitant, dat er onenigheid is met twee ministeries over subsidies en dat er smerige politieke spelletjes worden gespeeld binnen de Floriade BV met hoofdrollen voor de huidige directeur.” De PVV wilde dat de wethouder de realiteit onder ogen moest zien en met de gemeenteraad in de eerste weken van het nieuwe jaar alles op alles moet zetten om de gevolgen voor de stad beheersbaar te maken.
De coalitie van VVD, D66, ChristenUnie, GroenLinks, LeefbaarAlmere en het CDA voelde daar niets voor. “Praten helpt niet, we moeten hard aan het werk en er een mooi feestje van maken.

Kaartenhuis

Ruud de Jonge (PvdA) maakte zich eveneens grote zorgen over de Floriade: “Zijn we nog in staat om een Floriade te organiseren of wordt het een fiasco?. Het nieuws dat ons de afgelopen weken heeft bereikt, wijst op een kaartenhuis dat in elkaar stort. Dat is een verschrikkelijk groot probleem voor Almere en de inwoners.” De PvdA wil dat er geen cent meer bij de Floriade gaat en dat er een kort onderzoek komt om te kijken of er nog iets te redden valt. “Een beslissing in de eerste week van januari of/hoe we de stekker er uit trekken of mogelijk uitstellen”, vond De Jonge. Maar ook hij kreeg de handen bij de coalitie niet op elkaar.

GroenLinks

GroenLinks lijkt zich helemaal geen zorgen te maken over de Floriade. “Er gaat heel veel goed”, zei Willy-Anne van der Heijden van die partij. “De PVV heeft met dit soort debatten alleen maar een negatieve invloed op de Floriade gehad.” Van der Heijden verdedigde haar wethouder: “De wethouder doet het gewoon goed.”

Wethouder Hoek heeft er nog alle vertrouwen in: “We hebben nu zeven deelnemers en met vijftien anderen zijn we bijna rond. We hebben er  tien nodig om door te kunnen gaan, dus die 22 komen er. Ik verwacht er tussen de dertig en veertig.”
Toch hield de wethouder een slag om de arm: “De vergunningen blijven achter voor deelnemende landen en nationale inzendingen. Corona gaat er ook nog eens doorheen met stijgende grondstofprijzen en krapte op de arbeidsmarkt. Maar ik vind het heel onverstandig dat we hier nu over discussiëren, het wordt gewoon een succes.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto