Veel (aanstaande) raadsleden volgden de verkiezingsuitslag in het stadhuis. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Veel (aanstaande) raadsleden volgden de verkiezingsuitslag in het stadhuis. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Dramatisch slechte opkomst verkiezingen, coalitie verliest meerderheid

Politiek

ALMERE – Slechts 39,8 procent van de Almeerders kwam de afgelopen dagen stemmen voor de gemeenteraad. Een dramatisch slecht en historisch dieptepunt. Almere volgt daarmee wel de landelijke trend dat kiezers de gemeenteraad links laten liggen, maar de klap kwam in Almere wel harder aan. De coalitie van VVD, D66, GroenLinks, Leefbaar Almere, ChristenUnie en CDA verliest de meerderheid in de raad. De VVD blijft wel fors de grootste partij.

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

BIJ1 (twee zetels), Forum voor Democratie (2), 50PLUS (2) en DENK (1). Daarmee komt het aantal partijen in de raad op zestien. Ter linkerzijde van het politieke spectrum won alleen de SP een zeteltje.

Ongeloof

Tijdens de uitslagenavond in het stadhuis ging er een schok door de aanwezigen toen waarnemend burgemeester Ank Bijleveld meldde dat de opkomst 33 procent was. Dat bleek later een foutje in de berekeningen, omdat de opkomst van maandag en dinsdag niet bleek meegeteld. Maar de uiteindelijke 39.8 procent kon het ongeloof niet wegnemen. De vraag kan gesteld worden wat het mandaat van de gemeenteraad is bij zo’n lage opkomst.

Lange formatie

De verwachting is dat er een lange formatie gaat plaatsvinden nu de coalitie de meerderheid kwijt is en het motorblok van VVD, D66 en GroenLinks daarin louter verloren heeft. Als de PvdA zich bij de oude coalitie aansluit, kan er een meerderheid geformeerd worden van zeven partijen: VVD, PvdA, D66, GroenLinks, Leefbaar Almere, CDA en ChristenUnie. Die komt dan op een krappe meerderheid van 24 zetels.
Over links met acht partijen kan ook: D66, PvdA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere, BIJ1 en ChristenUnie. Die komen samen op 25 zetels meerderheid.

Grauwsluier

De dramatisch lage opkomst hangt als een grauwsluier over de formatie heen. ‘Welk mandaat heeft de gemeenteraad nog als 61 procent van de Almeerders niet meer wil stemmen’, vroeg men zich af. Juist een snelle formatie zou misschien iets van vertrouwen kunnen terugbrengen. Ook werd geopperd om te onderzoeken waarom de meeste Almeerders thuis bleven, en vooral: welke mensen zijn dat?

Vrijdag 18 maart komen er nauwkeuriger uitslagencijfers. Maandag 21 maart wordt de definitieve uitslag verwacht. Door restzetels kan er nog wat veranderen in de zetelverdeling.

Zetelverdeling 

2022 (tussen haakjes verschil met 2018)

VVD 6  (-2)
PVV 5 (-1)
PvdA 4 (-3)
D66 4 (-1)
SP 4 (+1)
PvdD 3 (gelijk)
GL 3 (-1)
Leefbaar 3 (gelijk)
BIJ1 2 (nieuw)
50PLUS 2 (nieuw)
CU 2 (gelijk)
CDA 2 gelijk)
FvD 2 (nieuw)
DENK 1 (nieuw)
AP/OPA 1 (gelijk)
Respect 1 (gelijk)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto