Jaap Steenkamer kreeg als lijsttrekker niet de meeste stemmen. (Foto: aangeleverd)
Jaap Steenkamer kreeg als lijsttrekker niet de meeste stemmen. (Foto: aangeleverd)

Verrassingen bij voorkeurstemmen

Politiek

ALMERE - Esther Hagelaar, nummer 2 op de lijst van GroenLinks, kreeg veel meer stemmen dan lijsttrekker Jaap Steenkamer en de extra zetel van de SP komt volledig op conto van Ellen van de Baan, nummer 3 op de lijst. 

Dat blijkt uit de nadere telling van de gemeenteraadsverkiezingen, waarin duidelijk wordt hoeveel stemmen iedere kandidaat gehaald heeft. Lijsttrekker Jaap Steenkamer van GroenLinks kreeg 1367 stemmen en Esther Hagelaar 1707. Ruim meer dus dan de nummer 1.

De SP won een zetel. De nummer 3, Ellen van de Baan was goed voor 1683 voorkeurstemmen. Bij de PvdA haalde traditiegetrouw Aya Selman veel voorkeurstemmen. Dit keer 1029.
Komt wethouder Hilde van Garderen niet terug dan kan ze namens de VVD in de gemeenteraad plaatsnemen. Als lijstduwer haalde ze daar voldoende stemmen voor.

Bij de Partij voor de Dieren zit de nummer 2, Marjolijn Veenstra, ook de lijsttrekker op de hielen. het verschil is maar 200 stemmen.
Opmerkelijk is ook de overtuigende winst van lijsttrekker Gladys Wielingen van BIJ1, die door de partijtop vlak voor de verkiezingen van die positie werd afgehaald. 1314 Almeerders gunden haar toch hun stem, beduidend meer dan de overige kandidaten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto