Op dit veldje aan de Boomgaardweg komt een van de panden. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Op dit veldje aan de Boomgaardweg komt een van de panden. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK) ROBERT MIENSTRA

Woonlaag minder bij jongerenflats Boomgaardweg

Politiek

PARKWIJK – De jongerenflats die moeten verrijzen op het veldje aan de Boomgaardweg in Parkwijk worden niet vijf, maar vier etages hoog. Dat is een aanpassing die het college wil doen na hevige protesten van bewoners. Eerder was al duidelijk dat de 70 appartementen, die vooral bestemd zijn voor dak- en thuisloze jongeren, er gewoon gaan komen.

Door Marcel Beijer

Donderdag, tijdens de Politieke Markt, lieten vier bewoners nogmaals aan de raadsleden weten enorm overlast te ondervinden van alle (zorg)instellingen die nu al in de buurt gevestigd zijn. Verwarde personen zorgen voor onrust. Ook zijn er drugsdealers, hangjongeren en ook spraken de bewoners hun ongenoegen uit over de gebrekkige participatie van de gemeente. Wethouder Froukje de Jonge was het daar niet mee eens. “We moeten dat woord wat minder snel gebruiken. Het betreft hier een voorziening dat qua bestemmingsplan gewoon past. Dat bepaalt dan ook de mate waarin we bewoners betrekken.”

Wel geluisterd

De wethouder liet weten dat er desondanks wel degelijk naar de bewoners is geluisterd. Zo was er angst voor gebrek aan privacy bij bewoners van de Meregaard, waar een van de flats wel heel dicht tegenaan gebouwd wordt. Er wordt daarom een bouwlaag van de complexen afgehaald, komen er geen balkons, worden de ramen zodanig gepland dat er geen inkijk ontstaat en wordt ook zo min mogelijk groen opgeofferd. Verder gaat er een onderzoek komen of de invoering van betaald parkeren het enorme parkeerprobleem in de wijk oplost. Veel centrumbezoekers parkeren hun voertuig namelijk in de Parkwijk waar het nu gratis parkeren is. De Jonge liet nogmaals weten dat de flats vooral bedoeld zijn voor dak- en thuisloze jongeren en starters, aangevuld met urgente woningzoekenden. “Zowel bij starters als urgenten zitten ook statushouders”, liet de wethouder weten. 

Dikke middelvinger

De Jonge zei ook dat de cijfers de overlast die de bewoners ervaren, niet ondersteunen. “U ervaart dat anders, maar het aantal overlastmeldingen neemt de laatste tijd juist af. En ik herhaal nog eens: we worden een grote stad, het hoort er ook een beetje bij.”
Dat een overgroot deel van de gemeenteraad geen bezwaar meer lijkt te hebben tegen de komst van de flats, verleidde raadslid Chris Jansen (PVV) tot de uitspraak dat de raad ‘een dikke middelvinger’ naar de bewoners opstak.

Probleemwijk

De bewoners waren dat na afloop met hem eens. “Ze hadden ons vanaf het eerste moment bij de plannen moeten betrekken. Dan praat je over participatie. Het is oneerlijk dat de wethouder zegt dat er minder overlast is, omdat afgesproken is dat we onze klachten niet meer bij de gemeente, maar voortaan rechtstreeks bij de Meregaard moesten neerleggen. We zullen lang blijven protesteren. Want met deze plannen kunnen we de Parkwijk beter omdopen in ‘Probleemwijk”.

Partij voor de Dieren

Volgende week stemt de gemeenteraad definitief over het plan. Bijzonder is nog de opstelling van de Partij voor de Dieren die liever één heel hoge flat gebouwd ziet worden om zo een bosdeel te sparen. Na afloop van de bespreking liet raadslid Ayla Lokhorst weten dat deze collegepartij om die reden nog wel eens tegen het plan zou kunnen gaan stemmen. ‘Dat gaan we deze week bespreken’.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto