Luc Essink was de veertiende Nederlander in de Rotterdam Marathon. (Foto: Fred Rotgans)
Luc Essink was de veertiende Nederlander in de Rotterdam Marathon. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Luc Essink loopt supertijd in Rotterdam Marathon

Sport

‘Bij de marathon kom je jezelf een paar keer tegen’

VERZETSWIJK – Een pijnlijke grimas, tanden op elkaar, de vuisten gebald. Zo staat Luc Essink (29) op de finishfoto van de Rotterdam Marathon van 10 april. De klok staat op 2 uur, 28 minuten en 18 seconden. Daarmee is hij de veertiende Nederlander in het klassement en heeft hij ook het Almeers record in handen.

Door Marcel Beijer

Het is bijna niet voor te stellen dat iemand 2,5 uur lang een tempo van ruim 17,5 kilometer per uur weet te halen. Dat de leerkracht van ROC Poort daar wel toe in staat is, ontdekte hij zelf ook pas januari vorig jaar. Tot die tijd was Essink semiprofessioneel wielrenner. “Mijn vrouw doet aan hardlopen. Vanwege corona waren er geen wielerwedstrijden meer en ben ik dat ook maar gaan doen. Ik werd er direct door gegrepen. Het geeft me veel meer voldoening dan wielerwedstrijden koersen.”

Talentvol

En Essink bleek talentvol. Zijn eerste serieuze wedstrijd was de Amsterdam Marathon in oktober. “Het was mijn debuut en ik had een heupblessure. Die wedstrijd ontdekte ik ook hoe mooi deze sport is. Je komt jezelf in die ruim 42 kilometer namelijk een paar keer tegen. Je kan niet vluchten, je lichaam schreeuwt om te stoppen. Mijn tempo zakte tijdens de wedstrijd enorm in. Pas tegen het einde ging er een knop om en maakte ik weer veel tijd goed. Ik klokte een tijd van 2’39. Toen ik over de finish kwam beleefde ik echt het mooiste sportmoment in mijn leven. Tot aan de Rotterdam Marathon van 10 april dan.”

Doelstelling

Want in de havenstad bereikte de inwoner van Verzetswijk vorige week al de doelstelling die hij zichzelf gesteld had. “Ik wilde de marathon binnen de 2,5 uur lopen. Dat is dus al gelukt in mijn tweede marathon. Vier weken voor ‘Rotterdam’ kwam ik als eerste over de streep tijdens de halve marathon van Groningen. Ik heb mezelf dus maar een nieuw doel gesteld: in de Top 10 van Nederlandse deelnemers eindigen bij de volgende marathon van Amsterdam.”
Eerst gaat Essink genieten van zijn Rotterdamse prestatie. “Ik laat er best veel voor. Ik train wekelijks meer dan 100 kilometer. Dat legt natuurlijk een druk op mijn gezin. Dat heeft nu prioriteit. De focus op Amsterdam komt over een twee maanden wel weer.”

ROC

Essink merkte ook dat zijn leerlingen op het ROC onder de indruk zijn van zijn prestaties. “Ze vinden het best stoer en reageerde ook heel enthousiast met persoonlijke felicitaties. Daar valt de grens tussen privé en werk even weg. Ik kan ze met mijn prestatie ook iets meegeven: discipline, doorzetten als het even tegenzit.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto