Preston Stroop uitzinnig van vreugde na zijn eindzege op het NK. (Foto: aangeleverd)
Preston Stroop uitzinnig van vreugde na zijn eindzege op het NK. (Foto: aangeleverd)

Toppers van de toekomst: Preston Ridley Stroop

Sport

Topsport Flevoland stelt in de maandelijkse rubriek  ’Toppers van de Toekomst’ in Almere Deze WEEK, Almeerse sporttoppers aan u voor in een interview. Deze maand: schermer Preston-Ridley Stroop.

ALMERE - Net als veel andere kleine jongetjes heeft Preston gevoetbald, maar ook aan judo en kickboksen gedaan. Toch koos hij als zesjarig ventje voor schermen nadat hij in Almere een demonstratie schermen had gezien. Hij was daar zo enthousiast over, dat hij zich een paar dagen later al inschreef bij Fencing Club Almere.
Dat is alweer zo’n negen jaar geleden. Het nu 15-jarige sporttalent heeft ondertussen flink aan de weg getimmerd. Met als absoluut hoogtepunt tot nu toe toch wel de eerste plaats bij het Nederlands Kampioenschap O17, afgelopen juni: “In juli heb ik meegedaan met de Nederlandse Kampioenschappen voor senioren. Ik heb hier de finaledag weten te bereiken en ik was hier natuurlijk super blij mee. Maar het meest trots ben ik op dat ik Nederlands kampioen ben geworden. Hier droomde ik al van sinds ik begon met schermen”, vertelt de enthousiaste schermer. “Omdat ik het op de kwalificatietoernooien goed had gedaan, mocht ik voor Nederland uitkomen op de Europese – en Wereldkampioenschappen in februari en april. En dat is voor het komend seizoen mijn doel: opnieuw kwalificeren voor het EK en WK schermen.”

Niet zo eenvoudig

Bij schermen is dat nog niet zo eenvoudig. Er mogen maar 3 à 4 schermers naar een EK/WK dus de bond kan ook iemand anders kiezen. “Het belangrijkste is dat ik goed in mijn vel blijf zitten en ontspannen blijf, dan komt de kwalificatie wel goed”, aldus Preston.
Op de vraag wat zijn grootste droom is, antwoord hij: “Mijn ultieme doel is meedoen aan de Olympische Spelen in 2028 in Los Angeles, net zoals mijn schermidool Yannick Borel die vijf keer Europees- , vier keer Wereld- en Olympisch kampioen is. Daarvoor moet ik heel veel trainen en mezelf ook mentaal klaarmaken voor een hoger niveau”.
Daar is hij nu al mee bezig bij onder andere het Nationaal Training Centrum in Arnhem waar hij met de beste Nederlandse schermers traint. Wij gaan nog veel van dit talent horen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto