Charlie Chan Dagelet speelt Medea. (Foto: Eddy Wenting)
Charlie Chan Dagelet speelt Medea. (Foto: Eddy Wenting)

Almeerse theatergroep Suburbia sterker uit pandemie

Uit

ALMERE - De voorstelling Mamma Medea van theatergroep Suburbia gaat vrijdag 4 maart in première en maakt daarna een toer langs de Nederlandse theaters. “Na een moeilijke periode zijn we ondanks, of juist dankzij de pandemie sterker dan ooit”, vertellen artistiek leider Albert Lubbers en zakelijk leider Jos van Hulst. “Anders dan het eerste coronajaar 2020, overkwam het tweede jaar ons niet. We konden ons voorbereiden op de impact van corona op het theaterwerk en werkten toe naar een nieuw perspectief.”

Suburbia is niet bij de pakken neer gaan zitten tijdens de lockdowns. “We hebben steeds doorgepakt en creatief nagedacht over andere vormen en manieren om ons publiek toch iets te kunnen bieden”, aldus Van Hulst. In 2021 was Suburbia dan ook minder in de theaters te zien en meer in de publieke ruimte, zowel fysiek op locatie als online. “Met Simon Heijmans speelden en dansten we buiten op locatie met de voorstelling Nu en de voorstelling Judas hebben we omgevormd tot een buitenvoorstelling in de Groene Kathedraal. Beeldende kunst van Suburbia in de Buurt was te zien op de gevels van Kunstlinie in Almere Centrum”,  vertelt Lubbers. “Met Omroep Flevoland maakten we een herdenkingsprogramma voor 4 mei op tv en online. Onze theaterregistraties op Omroep Flevoland trokken in totaal 108.000 kijkers.” 

De afgelopen anderhalf jaar heeft Suburbia ook gekozen voor een meer veelzijdige programmering. “We trokken een nieuwe generatie theatermakers aan: Olivier Diepenhorst voor de landelijke grote zaal voorstellingen, Simon Heijmans voor nieuw geschreven verhalen op locatie, en met Ada Ozdogan nieuw werk in het vlakke vloeren circuit.”

Suburbia Film

Corona leidde ook tot Suburbia Film, een filmgezelschap binnen het theatergezelschap. “Een idee van filmmaker Melvin Simons, die voor onze voorstellingen ook altijd de trailers maakt. Hij wilde theater en film dichter bij elkaar brengen, door een mix te maken van de verschillende werkwijzen en vormen”, aldus Lubbers. Simons bedenkt, schrijft en regisseert momenteel voor Suburbia de film ‘Gewoon Mens’, geïnspireerd op de Toeslagenaffaire. “Een actueel en serieus onderwerp, maar met humor gebracht. Het wordt lachen door de tranen heen.” 

Toekomst

Naast de theatertournee van Mamma Medea kunnen we dit jaar nog veel meer van Suburbia verwachten. Albert Lubbers regisseert de zomervoorstelling EX bij de stadsboerderij op De Kemphaan. Op de Floriade Expo 2022 is Suburbia te zien met ROOTS; een doorlopende verhalen- en foto-installatie van 193 Almeerders met verschillende nationaliteiten. Simon Heijmans schrijft, maakt en speelt exclusief voor de Floriade een locatievoorstelling, die in de nazomer te zien is op de wereldexpo. Verder schrijft Ada Ozdogan momenteel haar eerste theatervoorstelling voor Suburbia. Deze gaat op 5 november in Kunstlinie in première.

“Wij zijn er klaar voor”, besluit Van Hulst. “We zijn wendbaar, maar we zien ook dat het publiek niet meteen de weg naar het theater terugvindt. Daarom blijft voorspelbaarheid van maatregelen en perspectief voor de komende tijd zo hard nodig.”

Meer informatie en kaartverkoop via www.theatergroepsuburbia.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto