De deelnemers van het open podium in april. (Foto: Dewi Veldhuizen)
De deelnemers van het open podium in april. (Foto: Dewi Veldhuizen)

Cultuurhuis in Buiten biedt programmering voor jong en oud

Uit

BUITEN CENTRUM – Er wordt hard gewerkt om Almere Buiten een Cultuurhuis te geven. In de aanloop daar naartoe zijn er al tal van activiteiten in ‘Cultuurhuis Almere Buiten in de maak’ aan het Baltimoreplein. “Uit de vele enthousiaste reacties blijkt wel dat het in een behoefte voorziet”, vertelt programmacoördinator Miranda Melger.

Door Petra Onderwater

De plannen voor Cultuurhuis Almere Buiten gaan terug naar 2018, toen bewoners en ondernemers tijdens Cultuurtafel Almere Buiten hun wens voor meer cultuur kenbaar maakten. Een kleinschalig theater, filmhuis en een podium voor cultuurbeoefenaars zou veel toegevoegde waarde aan Almere Buiten geven. Met instemming van de gemeenteraad in december 2020 zijn twee voormalige horecapanden aangekocht en toegevoegd aan het gebouw Extravert aan het Baltimoreplein, waarin ook De Nieuwe Bibliotheek, het Erfgoedhuis en De Schoor zijn gevestigd. 

Vrijwilligers

“In het najaar wordt gestart om het pand om te bouwen tot één groot bruisend Cultuurhuis. Tot die tijd bieden we al een mooie programmering voor jong en oud, met open podia, jamsessies, workshops, concerten en kleine voorstellingen. Elke woensdagmiddag hebben we voor kinderen een ArtLab van Kleur in Cultuur waar ze elke week weer een leuk kunstwerkje maken”, vertelt Miranda. “We hebben een team van zeven vrijwilligers die meehelpen bij de activiteiten, als gastheer of -vrouw of bij barwerkzaamheden. Meer vrijwilligers zijn natuurlijk altijd welkom.”

Laagdrempelig

“Het Cultuurhuis moet een laagdrempelige plek zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, je kunt genieten van een middagje of avondje uit, waar je terecht kunt voor kunst- en cultuur workshops en lessen, waar (amateur)cultuurbeoefenaars welkom zijn en waar lokaal talent een podium krijgt”, aldus Miranda. Het Cultuurhuis krijgt straks een theater/filmzaal, multifunctionele zalen, atelierruimtes, muziekstudio’s, danszalen en een Cultuurcafé. “De ruimtes nu zijn al beschikbaar voor culturele initiatieven, maar ook voor bijvoorbeeld buurtbijeenkomsten, een try-outvoorstelling, concert of zakelijke bijeenkomst.” 

Kijk voor meer informatie over het Cultuurhuis op https://cultuurhuisalmerebuiten.nl. Op de website staat ook een agendaoverzicht van alle komende activiteiten en evenementen, waaronder het Groentesoep Festival op 21 mei, het Open Podium op vrijdag 27 mei, het Latin Café met salsa workshop op zaterdag 28 mei, een concert van het Nieuw Podium Klassiek Almere met sopraan Viktoria Pankratova op zondag 29 mei en nog veel meer.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto