Kunstwerk Rhizome door Tom&Lien Dekyvere. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Kunstwerk Rhizome door Tom&Lien Dekyvere. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Rondje Weerwater langs sprookjesachtige lichtkunstwerken

Uit

STAD CENTRUM – Het lichtkunst festival ‘Alluminous’ is vrijdagavond van start gegaan. De lichtprojecties in het centrum van Stad en de lichtkunstwerken rondom het Weerwater trokken veel bekijks. Het evenement is nog tot en met zondag 16 oktober dagelijks na zonsondergang te bezoeken.

Op de Esplanade lopen bezoekers nieuwsgierig tussen verkleurende mysterieuze objecten die aangespoeld lijken te zijn op het Almeerse stadsstrand. Het zijn uitvergrote exemplaren van misschien wel de kleinste beestjes uit het dierenrijk: Rotifers (raderdiertjes). Het kunstwerk is gemaakt door Nicole Banowetz uit de Verenigde Staten.


Lichtgevende raderdiertjes op de Esplanade. (Foto: Almere DEZE WEEK) 

Lumièrepark

De route voert langs de achterkant van het Flevoziekenhuis over de track door het Lumièrepark, waar een eenzame graafmachine tijdens het werk op een mythische waterbron lijkt te zijn gestuit. Het kunstwerk Flevo Lacus/Happy Days heeft kunstenaar Meeus van Dis ontwikkeld in samenwerking met Neal Groot namens de Almeerse Theatergroep Suburbia. Vier van de acht kunstwerken op de route zijn speciaal voor dit festival ontwikkeld door kunstenaars die hiervoor samenwerkten met lokale theatergezelschappen.


Flevo Lacus/Happy Days in het Lumièrepark. (Foto: Almere DEZE WEEK) 

Via een bruggetje, dat tot schrik van bezoekers begint te ‘praten’, worden de wandelaars een sprookjesachtig verlicht bospaadje op geleid. Aan de waterkant middenin het bos staat een glanzende, tranparante kamer waar bezoekers doorheen kunnen dwalen: Hinterland gemaakt door Heleen Blanken en Marieken Nooren namens het Almeerse theaterggezelschap Gouden Haas. 


Hinterland. (Foto: Almere DEZE WEEK) 

Weerwaterbrug en Floriadeterrein

Vanaf het Lumièrestrand gaat de route verder over de nieuwe Weerwaterbrug, die voor het festival tijdelijk is opengesteld. De brug is verlicht in regenboogkleuren die weerspiegelen in het Weerwater: Eternal Sundown van Mads Vegas uit Denemarken. 


De Weerwaterbrug is tijdelijk opengesteld en prachtig verlicht. (Foto: Almere DEZE WEEK) 

De bezoekers gaan het Floriadeterrein op en wandelen door ‘t Trotse Bos van theatergezelschap BonteHond en 2TurvenHoog. In het Voedselbos op het Utopia Eiland is een reusachtige honingraat verrezen. Een technologisch hoogstandje van de natuur, gemaakt door Daphne Kasters namens BonteHond. 


(Foto: Almere DEZE WEEK) 

Weerwater

Via de promenade langs het Weerwater lopen de bezoekers door een spectaculaire tunnel van fluoriserende draden richting de uitgang van het Floriadeterrein. Bovenop een toilethuisje aan het Atlantisstrand brengt een hoelahoepende walvis een ode aan het Weerwater: Holy Plankton van Simon-Wald Lasowski en Hendrik Walther namens Ulrike Quade Company. Wie durft kan het toilethuisje binnengaan voor een potje karaoke. 


Holy plankton. (Foto: Tom & Lien Dekyvere) 

Op een stadsbankje gaat een stilzwijgend gezelschap vervolgens helemaal op in hun eigen digitale leven via hun smartphone. Zij hebben geen oog voor het uitzicht op de skyline van Almere. Absorbed by Light is een kunstwerk van Gali May Lucus uit het Verenigd Koninkrijk. Er is nog een plekje vrij op het bankje, voor wie even wil pauzeren of een ludieke foto wil maken. 


(Foto: Almere DEZE WEEK)

Langs de Boulevardflats lopen de bezoekers naar het volgende kunstwerk. Er lijkt een buitenaards wezen te zijn neergestreken op het Stedenwijkstrandje. Of is het een dier, of een vleesetende plant? Het is alles en niets ineen tegelijk. Flowering Phantasm van Clay Dorse Odom uit de Verenigde Staten is een voorstelling van de natuur als technologisch hoogstandje.


(Foto: Almere DEZE WEEK)

Praktische informatie

Tot en met zondag 16 oktober is het lichtkunstfestival Alluminous na zonsondergang gratis te bezoeken tussen 19.30 en 23.00 uur. Het is in principe een wandelroute. Fietsers worden verzocht af te stappen en met de fiets aan de hand de route te vervolgen. In de beide weekenden is er ook een route met bewegende licht- en videobeelden van Light Up Collective door Almere Centrum. Deze start op het Stationsplein en gaat via het Stadhuisplein naar de Esplanade. In een leegstaand pand op het Forum kunnen bezoekers ook zelf aan de slag met het maken van lichtkunst.


Zelf aan de slag met het maken van lichtkunst. (Foto: Almere DEZE WEEK) 

Meer informatie: www.almerecentrum.nl/alluminous

(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere Centrum)
(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)
Ga zelf aan de slag met het maken van lichtkunst. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto