Optreden van het Nederlands Gebarenkoor in De Voetnoot. (Foto: aangeleverd)
Optreden van het Nederlands Gebarenkoor in De Voetnoot. (Foto: aangeleverd)

SubSub-regisseur Esther Bolte wint eerste Rap en Roer Award

Uit

ALMERE – SubSub, de jongerentheatergroep van Almere, heeft voor het project In Rap en Roer een performance met het Nederlands Gebarenkoor ontwikkeld. Deze werd opgevoerd tijdens de slotvoorstelling van In Rap en Roer in De Voetnoot. SubSub-regisseur Esther Bolte mocht daarbij de eerste Rap en Roer Award in ontvangst nemen. 

Het koor, bestaande uit dove, plotsdove en slechthorende leden, heeft samen met de jongeren van SubSub een lijflied geschreven. Het lied is door SubSub eerst in de Buntstudio’s in Utrecht opgenomen als oefentrack. Vier maanden lang hebben de leden van het koor daarmee getraind om elk woord uit de tekst in gebaar uit te drukken. Vervolgens hebben ze gewerkt met regisseur Esther Bolte. Zij heeft de theaterperformance vormgegeven en er dans en beweging aan toegevoegd. 

Ontroerd nam Bolte de Rap en Roer Award in ontvangst: ”Ik vond het een moeilijke opdracht, dit hebben we nog nooit gedaan. Maar ik ben ontzettend trots op het eindresultaat. We hebben er allemaal veel van geleerd. Voortaan willen we minimaal één voorstelling per seizoen met tolk in gebarentaal verzorgen.”

In Rap en Roer

In Rap en Roer is een project van Stichting Innercircle. “Het is een ontwikkelingsplek voor makers in allerlei disciplines die niet in de mainstream passen. Wij bieden een podium aan talentvolle deelnemers die dat zelf op eigen kracht nog niet aankunnen”, vertelt initiatiefneemster Caroline in ‘t Veld. Naast de voorstellingen die dit seizoen zijn opgevoerd is er t/m 24 oktober ook een expositie van de deelnemers te zien in Casa Casla in Almere. 

Inclusie

De Rap en Roer Award wordt voortaan ieder seizoen uitgereikt aan professionals achter de schermen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor inclusie van kwetsbare makers. “Esther Bolte heeft zich een slag in de rondte gewerkt om dit optreden voor elkaar te krijgen, samen met de jongeren van SubSub. Hoe zwaar ons project achter de schermen is, hebben zij aan den lijve ondervonden nu ze ons in De Voetnoot als gastproductie hebben verwelkomd”, vertelt In ‘t Veld. Ook fotograaf Claudia Kamergorodski, lichttechnicus Robin Lith en cameraman Remco Uri vielen in de prijzen. “Stuk voor stuk hebben ze met engelengeduld vele uren werk gestoken in ons project. Maar we doen het allemaal vanuit dezelfde drijfveer: liefde voor kunst en respect voor de makers, ongeacht hun achtergrond.”

(Foto: aangeleverd)
Afbeelding
Woning Oldewierde gesloten na vondst drugs en wapens Algemeen 16 uur geleden
Centrum Haven. (Archieffoto: Rien Moolhuizen)
Miljoenen van Rijk voor verduurzaming huizen en een veiliger centrum Haven Algemeen 15 mei, 14:16
Koning Willem-Alexander. (Archieffoto: Paul Tolenaar)
Koning opent nieuwe locatie technologiebedrijf Aalberts in Almere Algemeen 15 mei, 13:51

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto