(Archieffoto: Bob Friedländer)
(Archieffoto: Bob Friedländer)

De Kunstambassadeurs: verborgen schat van Almere

Uit

ALMERE - In de rubriek De Kunstambassadeurs vertellen stadgenoten over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Bij uitzondering dit keer een gastcolumn van erfgoedspecialist Susan Douma over de Hoge Ringen. 

In onze stad zijn er veel objecten en plekken te vinden met een bijzonder verhaal. Deze verhalen verteld door inwoners van de stad geven de objecten en plekken een extra betekenis en gelaagdheid.

Ik sta op een zaterdagochtend in de zomer te praten met de chauffeur van een bedrijf gelegen direct naast de Hogering: ‘Kijk, hiernaast lag ooit de gemeentelijke stort. Nu staat het vol met hoog onkruid.’ Tussen het onkruid en binnen de hoge hekken zie ik een heel grote roestige stalen ring liggen. Het lijkt wel een enorme ronde bank. ‘Daar zaten die diamanten in. Dat ligt hier gewoon. Dat was de grootste diamantroof ooit in ons land. De ring stond toen nog rechtop bovenop de geluidswal rond de weg, er waren er twee en in deze verstopten de diamantrovers twee koffers gevuld met diamanten, ze wilden ze later ophalen maar ze werden gepakt. Er is zelfs een film over gemaakt!’

Sculptuur gemaakt door ‘gewone man’

De twee hoge ringen werden in de jaren tachtig gemaakt en geplaatst door de wegwerkers en aannemers die de geluidswallen aanlegden om het lege landschap aan te kleden. Ze gebruikten hiervoor verschillende materialen die ze tot hun beschikking hadden. Een sculptuur gemaakt door de ‘gewone man’ en niet vanuit het kunstcircuit. De inspiratie kwam uit de naam van de weg. Jarenlang waren deze ringen die hoog boven de weg stonden, voor de weggebruikers een herkenningspunt op hun route. In 2015 tijdens een storm waaide er een ring om. Ze zijn beide uit voorzorg weggehaald. 

Kunst, landmark. Maar voor velen het spectaculaire verhaal van een diamantroof en de jacht op de daders. Ze zijn er nog. Beide ringen. Beter verstopt dan de diamanten en op twee heel verschillende plekken binnen Almere. Ook wel weer heel symbolisch eigenlijk.

Door: Susan Douwma

Meer informatie: kunstambassadeurs.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto