Sachi Miyachi presenteert haar ontwerp bij het Stadsarchief. (Foto: Dewi Veldhuizen)
Sachi Miyachi presenteert haar ontwerp bij het Stadsarchief. (Foto: Dewi Veldhuizen)

Expositie nieuw landschapskunstwerk Reed Bank Cycles bij Stadsarchief

Uit

STAD CENTRUM - De Japanse kunstenaar Sachi Miyachi werkt op dit moment in opdracht van de gemeente Almere aan het definitieve ontwerp voor een nieuw landschapskunstwerk voor bij het Weerwater, getiteld Reed Bank Cycles. Een presentatie hiervan is opgenomen in de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater die t/m 2 maart te zien is in het Stadsarchief Almere.

Waar de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater terugblikt op het verleden van onze stadsplas, kijkt Miyachi vooruit naar haar 5-jarige kunstproject. Bij het Stadsarchief toont zij schetsen van haar project en probeert zij het kunstwerk, dat nu alleen nog maar een plan is, tastbaarder te maken. Dit doet ze door echte materialen, waaronder riet en water uit het Weerwater, aan de tentoonstelling toe te voegen. 

Papierfabriek

Het ontwerp van Reed Bank Cycles bestaat uit een tijdelijke papiermolen, waar papier wordt gemaakt van riet en water van het Weerwater. “Van dat papier wordt vervolgens een bankbiljet gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van onze stad in 2026”, vertelt Michel Langendijk van het Stadsarchief. “Miyachi borduurt hiermee voort op de munten die destijds zijn geslagen bij de viering van 1 jaar Almere in 1977. Zij had die munten eerder bij ons in het Stadsarchief zien liggen.”

Nieuw landschapskunstwerk

Een maquette laat zien hoe deze papierfabriek er uit komt te zien. “Dit gebouwtje, gemaakt van hout dat afkomstig is van de Floriade Expo, komt ergens langs het Weerwater te staan. De exacte locatie moet nog worden bepaald”, vervolgt Langendijk. “Zowel het papier als het ontwerp voor de speciale bankbiljetten wordt samen met bewoners van Almere gemaakt. De papierfabriek zal ook dienst doen als workshopruimte.” Na de viering van het 50-jarig bestaan van Almere wordt de papierfabriek weer afgebroken. De fundering wordt dan omgevormd tot een permanente sculptuur, een nieuw landschapskunstwerk.

De tentoonstelling in het Stadsarchief aan de Stadshuispromenade is gratis te bezoeken van dinsdag t/m donderdag tussen 12.00 en 16.00 uur. 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto