'Stirring Weerwater' door Sachi Miyachi, uit het schetsvoorstel voor Reed Bank Cycles. (Beeld: aangeleverd)
'Stirring Weerwater' door Sachi Miyachi, uit het schetsvoorstel voor Reed Bank Cycles. (Beeld: aangeleverd)

Sachi Miyachi maakt nieuw landschapskunstwerk voor Almere

Algemeen

ALMERE - De gemeente Almere heeft beeldend kunstenaar Sachi Miyachi (1978, Japan) uitgekozen om een nieuw landschapskunstwerk voor Almere te maken. Een adviescommissie, begeleid door stichting Land Art Flevoland, heeft gekozen voor Miyachi’s voorstel getiteld ‘Reed Bank Cycles’. Het ontwerp bestaat uit een tijdelijke papiermolen waar briefgeld voor de stad Almere wordt gemaakt. 

De molen komt te staan in een veld naast het Weerwater, waar het papiergeld gemaakt zal worden van water en riet uit dit meer. De exacte locatie wordt nog bepaald. Miyachi’s schetsvoorstel bevat een tekening van een figuur die het Weerwater roert: het laat zien hoe dit kunstwerk het Weerwater in beweging kan brengen. Cultuurwethouder Hilde van Garderen onderschrijft het advies: “Ik vind het een mooi en bijzonder ontwerp, waar zoveel samenkomt. Ook zie ik het kunstwerk als een conversation piece. Een kans om in gesprek te gaan met bewoners, organisaties en bijvoorbeeld de Japanse bedrijven die onze stad rijk is.” Miyachi maakte bijgaande schets bij haar voorstel: ‘Als we in het Weerwater roeren, kunnen we papier maken’. 

Samen maken

Voor de realisatie van de papiermolen wil Miyachi nauw samenwerken met lokale organisaties in Almere, van waterbiologen tot experts op het gebied van papier scheppen. De ‘Openbare Papiermolen’, die volgens de ontwerptekening 7 x 20 x 6 m3 zal gaan meten, krijgt ruimten voor het verwerken van riet en het maken van papierpulp, en een zolder waar het papier kan hangen om te drogen. Duurzaamheid is belangrijk voor Miyachi en gerecyclede materialen zullen daarom een grote rol spelen. Als de fabriek er eenmaal staat zal Miyachi omwonenden, scholieren, studenten en anderen uitnodigen om mee te denken over het ontwerp van het papiergeld en om samen papier te scheppen. 

Geldfabriek

Miyachi werkt toe naar het 50-jarig bestaan van Almere. Voortbordurend op de munten die zijn geslagen bij de viering van 1 jaar Almere (1977) gaat deze papierfabriek papiergeld maken. Geld is een entiteit die stroomt als water, of vastzit in kapitaal en vermogen. In deze tijd is geld ook iets abstracts, digitaals, algoritmisch. Maar door van de papierfabriek een geldfabriek te maken, maakt Miyachi het geld tastbaar. Iets om met een nieuwe blik naar te kijken en om een gesprek over te beginnen. Het gemaakte geld zou bovendien een lokaal ruilmiddel kunnen worden. 

Permanente sculptuur

Na de viering van 50 jaar Almere wordt de papierfabriek afgebroken en verandert het fundament in een permanente sculptuur. Hierin zijn de vormen van het papierproductieproces nog te herkennen die herinneren aan wat er in de molen is gebeurd. De sculptuur krijgt water en begroeiing en moet een aangename plek worden om samen te komen en te genieten van de natuur rond het Weerwater. 

Definitief ontwerp

Sachi Miyachi krijgt nu de opdracht om een definitief ontwerp te maken. In september komt de adviescommissie weer bij elkaar om dit te beoordelen. Miyachi zal daarna een team samenstellen om de molen te bouwen en het productieproces op te zetten. Het is de bedoeling dat de productiecycli in 2024-2025 plaatsvinden. In 2026 zal het ontwerp voor het papiergeld klaar zijn. Meer informatie: www.landartweerwater.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto