De woonlasten zijn in Almere gemiddeld. Dit is de Olstgracht (Foto: Almere DEZE WEEK)
De woonlasten zijn in Almere gemiddeld. Dit is de Olstgracht (Foto: Almere DEZE WEEK)

Woonlasten Almere gemiddeld, wel hoge afvalstoffenheffing

Wonen

ALMERE - In de grootste gemeenten stijgen de woonlasten voor huishoudens dit jaar. Bewoners van een koopwoning zien de lasten stijgen met 2,9 procent, huurders gaan 1,5 procent omhoog. Almere zit relatief hoog in de afvalstoffenheffing.

Dat blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2022 van het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) van de Rijksuniversiteit Groningen. Onderzocht zijn de tarieven van 40 grote gemeenten.

Almere

In Almere bedragen de woonlasten voor meerpersoons huishoudens met een huurwoning 391 euro, dat is behoorlijk gemiddeld ten opzichte van andere grote gemeenten. In Leiden betalen 637 euro, in Ede 283 euro. Voor meerpersoons huishoudens met een eigen koopwoning zijn de woonlasten 923 euro, dat ligt iets boven het landelijk gemiddelde. Leiden spant opnieuw de kroon met 1162 euro, Tilburg is het voordeligst: 687 euro.

Afvalstoffenheffing

In Almere betalen bewoners relatief veel voor de afvalstoffenheffing. Eenpersoons huishoudens zijn 370,87 euro kwijt (het hoogste tarief van alle gemeenten), meerpersoons huishoudens betalen 390,87 euro. Voor de rioolheffing (175,67 euro) zit Almere redelijk gemiddeld, wel is de stijging met 4,4% wel relatief hoog.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto