De plek van de bomenkap. (Foto: Google)
De plek van de bomenkap. (Foto: Google)

Onbegrip over bomenkap Pampushout

Wonen

PAMPUS – Flevolandschap is in het bosgebied bij Pampushout begonnen met de kap van bomen volgens regulier onderhoud. Kjell van Wijlandt van de Partij voor de Dieren is ontstemd over de grootschaligheid van de kap en wil een ‘goed gesprek’ met verantwoordelijk wethouder Jesse Luijendijk die van zijn eigen partij is.

Door Marcel Beijer

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om het bosgebied waar plannen voor woningbouw waren. Het nieuwe college (met daarin de Partij voor de Dieren) heeft dit project met succes van de agenda weten te krijgen. De kap van essen vindt plaats in het bosdeel nabij parkeerplaats de Kiem, ten noordwesten van het Van Wagtendonkpad. Volgens Flevolandschap is het bos verdeeld in zes blokken waarvan elk jaar bij één blok onderhoud wordt gepland. In het vak dat nu gekapt wordt staan veel essen die lijden aan essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte.

Gefaseerd kappen

Raadslid Kjell van Wijlandt (PvdD). “Er is inderdaad sprake van essentaksterfte. Maar dat kan je ook oplossen door veel meer gefaseerd te kappen en meer gericht te snoeien. Sommige essen herstellen zich dan en lopen zelfs gezond weer uit. Nu wordt gewoon alles plat gekapt. Volgens mijn natte vinger-berekening gaat het om bijna vijf hectare bos. Flevolandschap gebruikt daar best wel zwaar materieel voor, waarmee ze de bosbodem indrukken. Dat heeft tientallen jaren nodig om weer te herstellen.”

Ruimte

Flevolandschap zegt juist dat het onderhoud met de bomenkap nodig is om grote bomen meer ruimte te geven om door te kunnen groeien en nieuwe inheemse bomen als de eik, beuk, esdoorn, populier en berk te kunnen planten. Van Wijlandt zet daar zijn vraagtekens bij. ‘Wij vinden het in Flevoland kennelijk heel moeilijk om bossen met rust te laten omdat we heel snel naar een evenwichtig bos willen met gevarieerde bomen. Zo’n bos regelt dat normaal gesproken zelf, maar doet daar meer dan honderd jaar over. In Pampushout zag je dat proces overigens al gebeuren. Daar kwamen al jonge eiken op. Maar die worden ook platgedrukt.”

Wethouder

Van Wijlandt wil de kwestie na de zomervakantie oppakken. “Ik kan schriftelijke vragen stellen, maar dat heeft geen zin. Iedereen is op vakantie en de kap heeft al plaatsgevonden. Maar in het coalitieakkoord is duidelijk opgenomen dat we bij essentaksterfte gefaseerd beheer willen. Dat is hier niet gebeurd. Ik denk dat ik na de zomervakantie daarom eens een goed gesprek met de wethouder ga voeren.” 

De verantwoordelijk wethouder is sinds kort Jesse Luijendijk, die ook van de Partij voor de Dieren is. Van Wijlandt: “Dat is waar, maar dat groot onderhoud was al lang voor zijn aantreden ingepland. Het zou daarom mooi zijn als ook Flevolandschap bij dat gesprek aanwezig is.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto