De tegels gaan eruit. (Foto: aangeleverd)
De tegels gaan eruit. (Foto: aangeleverd)

Almere eindigt op vijfde plek NK Tegelwippen

Wonen

ALMERE - De aflopen maanden zijn in Almere meer dan 100.000 tegels gewipt om plaats te maken voor groen. Dat is goed voor een vijfde plek in het klassement van de grote steden bij het NK Tegelwippen. Winnaars zijn Breda (meeste tegels gewipt per inwoner) en Den Haag (meeste tegels gewipt). 

Sacha de Ruiter, lid van het team NK Tegelwippen Almere, is trots op het resultaat. “Vorig jaar zijn we als zestiende geëindigd en nu als vijfde. Ik denk dat we het heel goed hebben gedaan.”

Het NK Tegelwippen werd voor het derde jaar georganiseerd. De competitie is niet alleen een ludieke strijd, maar levert ook daadwerkelijk vergroening op. Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van private tuintransformaties tot grote buurtprojecten. In totaal zijn 2.814.011 tegels gewipt en is er ruim 250.000 m² vergroend. Op nk-tegelwippen.nl/tegelstand is de eindstand van alle 135 gemeenten te vinden. 

Way of life

Het team NK Tegelwippen Almere – voornamelijk Groene Buren - kwam de afgelopen actieperiode regelmatig online bij elkaar om te bespreken hoe zij Almeerders zover konden krijgen om tegels te wippen en die aan te melden bij NK Tegelwippen.nl. Ook de tegels die werden gewipt voor het vergroenen van het stationsgebied en bij het stadhuis leverden een mooie aanvulling. Groene Buur en NK Teamlid Martina Gutjahr: “Ik merk dat ik hierdoor ook in mijn werk en privé steeds meer bezig ben met vergroenen en het uitdragen ervan. Het is een way of life geworden.”  

Voordelen

Er moet flink wat gebeuren om Nederland en ook Almere meer klimaatbestendig te maken. Het NK Tegelwippen enthousiasmeert mensen om  hieraan mee te doen. Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond als spons functioneren. Maar groen koelt ook de stad tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven en zorgt voor meer biodiversiteit. Dat is weer goed voor bijvoorbeeld insecten en bijen. Bovendien zorgt groen voor een prettige leefomgeving.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto