Een huurwoning in Almere is lastig te krijgen.(Archieffoto: Dijkstra Fotografie)
Een huurwoning in Almere is lastig te krijgen.(Archieffoto: Dijkstra Fotografie)

Sociale woningbouw in Almere is verder ontploft

Wonen

ALMERE – De sociale woningbouw in Almere is in het eerste kwartaal van dit jaar verder ontploft. Bij Woningnet schreven zich 4004 nieuwe woningzoekenden in. In diezelfde periode kregen slechts 186 mensen een woning toegewezen. Dit is exclusief mensen die op de urgentielijst staan.

Door Marcel Beijer

Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van de gemeente. In percentages is de toename van het aantal woningzoekenden, ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar, 42,6%. Het totaal aantal toewijzingen is in die periode met 29,5% juist sterk afgenomen tot 186. Daarbij is de afname van het aantal toewijzingen aan niet-urgente woningzoekenden (- 36,9%) sterker dan met urgente woningzoekenden (-8,6%). Van de woningen die beschikbaar kwamen in het eerste kwartaal gingen er 38 naar statushouders en 31 naar mensen vanuit een maatschappelijke instelling. Mensen die om een medische reden urgent zijn kregen tien woningen toegewezen en vijf woningen waren voor mensen die relationeel in problemen kwamen. De rest valt in de categorie ‘overig’.

Bevestiging van probleem

Raadslid Erik Theunissen (PvdA) ziet in de cijfers een bevestiging van het probleem met de sociale woningbouw. “De wachttijd voor een woning is inmiddels al enorm lang en die is met 13% toegenomen. Uitgaande van acht jaar wachttijd is de rij voor een Almeerse woningzoekende in drie maanden tijd meer dan een jaar langer geworden. Bedenk dat bij dit aantal de urgenten nog niet eens zijn meegerekend. Die staan vaak niet, of maar kort, ingeschreven.”De PvdA dient maar liefst negen amendementen en drie moties in met als doel om tot 1400 extra tijdelijke sociale huurwoningen te komen in plaats van de 600 die het college wil.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto