Na een bouwperiode van slechts een half jaar waren de 72 sociale huurwoningen in het Odeonpark al klaar. (Foto: aangeleverd)
Na een bouwperiode van slechts een half jaar waren de 72 sociale huurwoningen in het Odeonpark al klaar. (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

“Tijdelijke huurcontracten kunnen niet verlengd worden”

Wonen

ALMERE - De tijdelijke huurcontracten van de bewoners van containerwoningen aan de Odeonstraat kunnen niet verlengd worden. Ze zijn zelfs al opgezegd. Dat zei Allard Zandstra van woningcorporatie De Alliantie donderdagavond tijdens de Politieke Markt. 

Door Indira Draijer

Zandstra deed die uitspraak tijdens een bespreking van een voorstel om te stoppen met tijdelijke huurcontracten. De Almeerse fracties van SP, BIJ1 en ChristenUnie dienden dat voorstel in. Aanleiding daarvoor was de dreigende huisuitzetting van 23 bewoners van containerwoningen aan de Odeonstraat.
Die huurders kregen rond de jaarwisseling een brief van woningcorporatie Alliantie waarin werd gemeld dat het tijdelijk huurcontract in juli 2024 afloopt. Een vervangende woning is er echter niet, ondanks dat de meeste huurders al jaren op zoek zijn.

Kan niet anders dan via urgentieregeling

De drie partijen willen daarom dat de huidige tijdelijke huurcontracten worden omgezet in contracten voor onbepaalde tijd. Daarvoor zou de gemeente om tafel moeten met verhuurders. De Alliantie zegt nu bij voorbaat al niet zelf de woninguitzetting te kunnen voorkomen, en legt de bal terug bij de gemeente: “De regels voor woningtoewijzing zijn zo ontzettend strikt dat we geen mogelijkheid hebben om deze mensen een woning aan te bieden op een andere manier dan via de urgentieregeling. De sleutel ligt bij de gemeente om die urgentie te verlenen,” aldus Zandstra.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto