In de zomer ziet Erik alle bootjes op het Gooimeer voorbijgaan. (Foto: Fred Rotgans)
In de zomer ziet Erik alle bootjes op het Gooimeer voorbijgaan. (Foto: Fred Rotgans)

Zo woon ik: Wonen met uitzicht op de Achterwerf

Wonen

‘Met oud en nieuw kon ik de vuurpijlen in Utrecht zien’

DE WERVEN – Erik Nijenhuis woonde in verschillende steden en verhuisde meerdere malen. Uiteindelijk kwam hij aan de Achterwerf in Haven terecht. “In de afgelopen jaren heb ik in veel verschillende woningen gewoond”, vertelt Erik. “Mijn zus en jongste broer wonen in Almere en ik wilde dichter bij mijn familie wonen. In oktober 2022 kocht ik deze driekamerwoning op de derde woonlaag, met uitzicht tot aan de kust van Huizen.” Hier woont Erik, met zijn twee poezen Pinie en Saartje, en heeft hij het enorm naar zijn zin. “Ik wil hier nooit meer weg.”

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

In 1980 verhuisde Erik vanuit zijn ouderlijk huis naar Lelystad. Binnen deze stad woonde hij met zijn toenmalige vrouw in vier verschillende woningen. Na zijn verbroken huwelijk woonde hij een periode anti-kraak in verschillende steden, waarna hij een woning kocht in Heerhugowaard.

Rust

Omdat hij alleenstaand was en dichter bij zijn familie wilde wonen, verhuisde Erik naar zijn huidige woning aan de Achterwerf. “Ik ben nu 65 jaar. In mijn werk als servicemonteur heb ik het altijd druk gehad. Nu ben ik toe aan een stukje rust en dat heb ik hier gevonden. Er wonen hier redelijk wat oudere mensen en de hele flat is heerlijk rustig. De buren zijn betrokken en toegankelijk hier.”

Poezen

Door lichamelijke klachten is Erik veel thuis. “Ik ben een aantal keer geopereerd aan mijn rug en ben afgekeurd. Ik lig tot laat in bed vanwege de rugpijn, kom bijna niet meer buiten en heb weinig omhanden. Thuis voel ik me fijn.” Als gezelschap heeft hij twee poezen. “Na een rugoperatie moest ik heel lang binnenblijven. Ik had geen vrouw en niemand om me heen, dus toen heb ik Pinie, de zwarte poes, uit het asiel gehaald. Ze is nu 14 jaar oud. De kleinste grijze heet Saartje. Dat is een echte ‘sodemieter’.

Trainen met uitzicht

Voor het raam staat een hometrainer. “Door omstandigheden ben ik 12 kilo afgevallen. Ik krijg twee keer fysiotherapie. Om mijn spieren een beetje op niveau te houden heb ik die hometrainer aangeschaft. Daar train ik elke avond op. Dan zit ik op de hometrainer naar het water te turen. Heerlijk trainen met uitzicht!”

Vuurpijlen

Vanuit zijn huis kijkt Erik uit over de begraafplaats en het daar achtergelegen Gooimeer. “In de zomer zie ik alle bootjes voorbijgaan. Ik heb nu een verrekijker neergezet om dat mooi te kunnen bekijken. Deze zomer wil ik ook een eigen kajuitbootje kopen, zodat ik af en toe een paar dagen weg kan. Vanaf mijn balkon kan je met helder heel ver kijken. Met oud en nieuw kon ik de vuurpijlen in Utrecht zien.”

Dierbare foto’s

Boven de gashaard hangen veel foto’s. “Dit zijn hele oude foto’s van onder andere mijn ouders en kinderen. Deze foto’s zijn mij erg dierbaar. Er hangen ook een aantal Friese tegeltjes die ik uit de erfenis van mijn vader heb gekregen.” Ook het schilderij met de watertoren valt op. “Mijn vader heeft tot 1967 op de Zuidergasfabriek in Amsterdam gewerkt. Dit schilderij kreeg hij bij zijn afscheid. Op de achterzijde staat de afscheidsspeech die hij daar kreeg. Mijn vader is in 1989 overleden. Ik heb altijd een emotionele band met hem gehad en dit schilderij heeft een bijzondere betekenis voor mij.”

Cirkel rond

In 1978 werkte Erik in Haven voor zijn stage van de technische school. “Het was destijds één grote zandvlakte met maar een paar gebouwen erop. Ik werkte hier een maand en heb Almere daarna de rug toegekeerd. Toen ik eenmaal naar Lelystad was verhuisd heb ik nooit meer naar Almere omgekeken. Het was vreemd om hier na zoveel jaar weer terug te komen toen mijn familie hier kwam wonen. Almere was voor mij altijd tweede keuze, maar het blijft zoveel beter te bevallen dan ik dacht. Hier vind ik de rust die ik altijd zocht en daarmee is de cirkel rond.”



Met zijn twee poezen woont Erik Nijenhuis met veel plezier in zijn woning aan de Achterwerf. (Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto