Dieren in de Oostvaardersplassen (Archieffoto: aangeleverd)
Dieren in de Oostvaardersplassen (Archieffoto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

PvdD verrast door steun Oostvaardersplassen

Politiek

ALMERE - De Partij voor de Dieren is verrast maar ook blij met de plotselinge steun van onder andere GroenLinks voor haar plannen om de Oostvaardersplassen te verbinden met de Veluwe: ‘hier strijden wij al jaren voor’.

“Jaarlijks worden veel edelherten, heckrunderen en konikpaarden in de Oostvaardersplassen doodgeschoten of naar de slacht gebracht op last van de provincie Flevoland”, zegt Kjell van Wijlandt, kandidaat nummer 2 van de Partij voor de Dieren in Flevoland. De huidige coalitie in Flevoland bestaat uit de ChristenUnie, VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks. De PvdD is verrast dat die laatste partij gestart is met een mediacampagne waarin wordt gepleit voor een verbinding van de Oostvaardersplassen met de Veluwe. “Daar waren wij wel verbaasd over, omdat de Partij voor de Dieren in de provincie al jarenlang hartstochtelijk pleit voor deze natuurverbinding, maar daar de afgelopen periode alleen door de SP in gesteund werd. Verschillende voorstellen om de omstandigheden voor de dieren in de Oostvaardersplassen te verbeteren, bijvoorbeeld door een natuurverbinding, waarvan de laatste nog in november 2022 was, hebben het niet gehaald omdat de hele coalitie, inclusief GroenLinks, tegen heeft gestemd”, zegt Van Wijlandt. 

Ommezwaai

Van Wijlandt zegt blij te zijn dat de natuurverbinding een stap dichterbij is gekomen is dankzij de ommezwaai van GroenLinks. “Ik hoop dat dit geen verkiezingsstunt is. De laatste jaren hebben we gezien dat partijen als GroenLinks en de ChristenUnie wanneer zij mogen meebesturen makkelijk afstand doen van hun groene en diervriendelijke standpunten. Dit terwijl een natuurverbinding absoluut haalbaar is omdat veel kavels al in het bezit zijn en er nog maar een aantal moeten worden gekocht. We geven bijvoorbeeld wel miljoenen uit aan een nutteloze afrit voor Lelystad airport, maar dit vindt men dan te duur.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto