Het manifest van GroenLinks (Foto: aangeleverd)
Het manifest van GroenLinks (Foto: aangeleverd)

GroenLinks: verbind Oostvaardersplassen met Veluwe

Politiek

ALMERE – GroenLinks wil het plan voor de aanleg van het in potentie grootste natuurreservaat van Nederland doorzetten: het Oostvaarderswold. Door de Oostvaardersplassen en de Veluwe met elkaar te verbinden en de natuur de ruimte te geven, wil de partij zorgen voor kwalitatief sterke natuur, waar stikstof minder vat op heeft. De partij kwam daar dit weekend mee naar buiten.

Oostvaarderswold ontstaat met de aanleg van 1000-2000 hectare aan verbindingen tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold over een straal van 10 kilometer. Het ontsluit de Veluwe en vormt daarmee een natuurgebied met vertakkingen naar Duitsland en andere Europese natuurgebieden. Zo ontstaat een ecologisch verbonden natuurareaal van ruim 15.000 hectare. Van alle grootschalige natuurontwikkelingsprojecten is dit mogelijk de meest waardevolle, stelt GroenLinks.

Grootste natuurgebied van Nederland

Partijleider Jesse Klaver: “Jarenlang rechts beleid heeft gezorgd dat de natuur in vreselijke toestand verkeert. Dieren en planten verdwijnen, ecosystemen vallen om. We hebben meer natuur nodig, sterke natuur. Daarom moeten we groots denken. GroenLinks wil geen extra snelwegen en vliegvelden aanleggen, maar het grootste natuurgebied van Nederland.”

250 tot 400 miljoen euro

De aanleg van dit nieuwe reservaat kost 250-400 miljoen euro en moet betaald worden uit de 24 miljard euro die het kabinet heeft gereserveerd om de stikstofcrisis te bezweren en deels uit andere budgetten voor natuuraanleg van provincies Rijk en Europa, stelt GroenLinks.

Oostvaarderswold

Oostvaarderswold is geen nieuw idee. Begin deze eeuw werd het al bedacht vanwege de grote problemen in de geïsoleerde Oostvaardersplassen. In 2010 besloot toenmalig staatssecretaris voor natuur, Hans Bleker, de stekker uit het project te trekken, omdat hij geen landbouwgrond wilde omzetten in natuur. Pogingen van de provincie Flevoland om toch door te zetten, zijn gestrand omdat het Rijk de nodige financiële middelen had ingetrokken.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto