op 30 maart 2022 werd de huidige raad geïnstalleerd (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
op 30 maart 2022 werd de huidige raad geïnstalleerd (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Opvallend veel wisselingen in gemeenteraad, vooral PVV en VVD

Politiek

ALMERE – Er zijn sinds de verkiezingen in 2022 al aardig wat raadsleden gestopt, (tijdelijk) ziek geworden of vervangen. Vooral de fracties van de PVV en VVD zijn flink door elkaar geschud.

Door Marcel Beijer

Afgelopen donderdag nam Mark de Kuster (VVD) na zes jaar afscheid van de gemeenteraad. Het is de zoveelste wisseling binnen de fractie van de liberalen. Volgens De Kuster was het raadswerk niet meer te combineren met zijn privéleven en werk. Om die reden was ook Colette Holter al gestopt als fractievoorzitter. Zij werd vervangen door Koen Bokhorst, die ook alweer lange tijd ziek is en onlangs liet weten zeker nog zestien weken absent te blijven. Holter keerde terug, maar nam vorige week definitief afscheid. Eerder vertrok Mark Koelman al bij de liberalen. Daarmee zijn vier van de zes fractieleden inmiddels vertrokken.

PVV

Ook van de oorspronkelijke PVV-fractie is bijna niets over. De partij is onthoofd nu de top-3 van het toneel is verdwenen. Fractievoorzitter Toon van Dijk zit – door trieste privé omstandigheden – al lange tijd thuis. Velen verwachten dat hij niet in de politieke arena zal terugkeren. Chris Jansen werd gedeputeerde en Willem Boutkan vertrok, door de enorme verkiezingswinst van de PVV, naar de Tweede Kamer. Daardoor zijn drie van de vijf raadsleden inmiddels vervangen. 

Veel wisselingen

Het is dus opvallend hoeveel wisselingen er, twee jaar na de verkiezingen, al in de gemeenteraad hebben plaatsgevonden. Bij D66 stopte Martine van Bemmel als fractievoorzitter, al bleef zij wel raadslid. Suzanne van de Laar (ook D66) en Nienke Nieuwenhuizen (CDA) waren ook behoorlijke tijd afwezig, maar zijn inmiddels weer teruggekeerd. Het ervaren raadslid Marco de Kat van Leefbaar Almere moet zich ook voorlopig laten vervangen. En bij de Almere Partij liet Johan de Leeuw zich om gezondheidsredenen vervangen als fractievoorzitter. Bij de SP haakte lijsttrekker David de Vreede al snel na de verkiezingen af vanwege gezondheidsredenen. Hij is de laatste weken weer te zien in het stadhuis en de verwachting is dat hij binnen een aantal weken terugkeert als raadslid.
Ook bij de assistenten van verschillende fracties zijn veel wisselingen geweest

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto