(Foto: Adobe Stock)
(Foto: Adobe Stock) rawpixel.com / Felix

Interesse

Hoeksteen

Een kennis vroeg eens zonder aanleiding of ik was afgevallen. Daarna stak hij zelf van wal met een verhaal over zijn dieetsucces. Juist door zijn ongemeende vraag werd het extra opvallend dat hij alleen in zichzelf geïnteresseerd was.

Deze man is wat de Amerikaanse schrijver David Brooks een Verkleiner zou noemen. ‘Verkleiners geven mensen het gevoel dat ze klein zijn en niet worden gezien’, schrijft hij. ‘Ze zijn zo druk met zichzelf bezig dat ze geen oog hebben voor anderen.’

Daartegenover staan de Verlichters. Die zijn juist ‘onuitstaanbaar nieuwsgierig’ en richten het licht op andere mensen, waardoor die zich gezien voelen.

Ik denk dat het goed is als meer mensen Verlichters worden. Ik durf te stellen dat we daarmee de zorgkosten ook flink omlaag kunnen brengen. De helft van de kracht van heel veel zorgberoepen zit hem volgens mij in de aandacht voor de patiënt. Alleen al na de intake voelt de patiënt zich al wat beter.

Ook voor mijn werk als journalist moet ik vaak mensen bevragen. Het leuke daaraan is dat mensen me vaak automatisch vriendelijk vinden. Misschien is nieuwsgierig zijn en vragen stellen wel de makkelijkste manier om vrienden te maken. Een win-winsituatie dus. Interessant, is het niet?

INDIRA DRAIJER

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto