Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Nog meer bomen gekapt

Algemeen

FILMWIJK – ‘Zonde’, ‘waanzin al die bomenkap’, ‘rare actie’ en ‘de gemeente Almere heeft de kapziekte’. Het is een greep uit de reacties op social media over een nieuwe plek in Almere waar bomen gekapt worden: Filmwijk.


De brandweer moest er aan te pas komen om de bomen langs het Weerwater, bij het Fongerspad ter hoogte van het Lumièrestrandbrug, en ter hoogte van de Viscontistraat en de Fellinilaan woensdag 11 februari te kappen. “Erg jammer van de bomen”, zegt bewoner Jan Drost. “De grootte viel wel mee. Stonden ze te dicht bij de huizen? Hoe ver gaan ze? Straks hebben we geen boom meer bij het Weerwater. Volgens de brandweer zijn de flatbewoners geïnformeerd.”
Er zijn uiteindelijk zes bomen gekapt. Gemeentewoordvoerder Judith van Dijk meldt desgevraagd dat bewoners twee keer per brief geïnformeerd zijn over de kap: één keer over het verwijderen en waarom en één keer om de aanwezigheid van de brandweer bij de werkzaamheden uit te leggen. “We hebben drie populieren verwijderd omdat deze bomen overlast veroorzaakten. Hier komen twee haagbeuken voor in de plaats. Twee populieren en een wilg moesten weg om de andere bomen meer ruimte te geven om te groeien. Daarna hebben we, in een brief van 3 februari, uitgelegd waarom de brandweer dit zou doen.
De brandweer moet tijdens storm of calamiteiten omgevallen bomen, of bomen die voor gevaarlijke situaties zorgen, veilig en vlot kunnen wegzagen. Het is natuurlijk lastig om dit te oefenen. Daarom zijn we een samenwerking met de brandweer aangegaan: zij helpen ons met de uitvoering van de werkzaamheden, en zij kunnen tegelijkertijd oefenen met het omzagen van bomen. Om vanaf de werklocatie meteen te kunnen uitrukken bij brand of calamiteiten, was de brandweer aanwezig met een hoogwerker en een tankautospuit. Omdat we bewoners niet ongerust wilden maken, hebben we dit verhaal in de tweede brief uitgelegd.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto