Anita en Kees Geurts gaan het Gastenhuis in Duin leiden. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Anita en Kees Geurts gaan het Gastenhuis in Duin leiden. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Gastenhuis Almere Duin biedt mensen met dementie een liefdevol thuis

Algemeen

DUIN – Gastenhuis Almere Duin opent in januari de deuren aan de Muiderzandweg. “Hier gaan wij een liefdevol thuis bieden aan 22 mensen met dementie. Vrijheid en eigen regie staan daarbij voorop”, vertellen Anita en Kees Geurts. Zij gaan de vestiging leiden en betrekken zelf met hun gezin een dienstwoning die in verbinding staat met het gebouw. 

Gastenhuis heeft 17 vestigingen in heel Nederland en opent in 2022 nog eens 4 nieuwe vestigingen, waaronder Almere Duin. Bijzonder is dat ieder Gastenhuis wordt geleid door een inwonend zorgkoppel, zoals Anita en Kees in Almere. “Ik werk zelf ruim 25 jaar in de zorg en voor mij is dit het mooiste beroep dat er is”, vertelt Anita. Kees heeft bedrijfskunde en arbeidsorganisatie-psychologie gestudeerd en heeft onder meer gewerkt als financieel en facilitair manager bij diverse organisaties. “Zo vullen wij elkaar mooi aan. Anita is echt de zorgmanager en ik ben er voor het financiële en facilitaire gedeelte.”

Vrijheid en eigen regie 

Het gloednieuwe gebouw aan de Muiderzandweg is zo goed als klaar. Momenteel wordt de tuin in duinstijl aangelegd. Anita en Kees hebben inmiddels een team van ruim 20 medewerkers samengesteld. Van verpleegkundigen en verzorgenden tot koks die elke dag vers koken. “Ondanks de schaarste van zorgpersoneel is het ons gelukt om goede medewerkers aan ons te binden. Enthousiaste mensen, die net als wij volledig achter de visie van het Gastenhuis staan”, vertelt het echtpaar. Vrijheid en eigen regie staan daarbij centraal. “Onze bewoners bepalen in principe alles zelf, het wordt hún huis. Ze kunnen naar bed gaan en opstaan wanneer ze willen, douchen en koffie drinken wanneer ze willen en ze kunnen ook gewoon naar buiten. Onze voor- en achterdeur zijn open en bezoek kan altijd langskomen.”

Persoonlijke zorg en begeleiding

De medewerkers ondersteunen de bewoners om zoveel mogelijk te kunnen leven zoals zij dat gewend zijn. “Het is een kleinschalig huis met een vast team dat zeer persoonlijke zorg en begeleiding kan bieden, inspelend op ieders behoeftes”, aldus Anita en Kees. “De bewoners kunnen hun appartement helemaal naar eigen wens inrichten. Elk appartement heeft een eigen badkamer en toilet. In het huis zijn verder twee huiskamers, waarvan een met open keuken. Rondom is een tuin met terras en wie beneden woont heeft een eigen tuintje.”

Nog appartementen beschikbaar

Gastenhuis biedt plek aan 22 mensen met dementie die recht hebben op 24-uurszorg. Het is betaalbaar voor mensen met een gemiddeld (pensioen)inkomen. De zorg wordt vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar, waaronder een voor een echtpaar. Meer informatie: www.hetgastenhuis.nl/almere.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto