De genodigden lopend over een van de nieuwe circulaire bruggen. (Foto: Fotostudio Wierd)
De genodigden lopend over een van de nieuwe circulaire bruggen. (Foto: Fotostudio Wierd) @ Fotostudio Wierd Lelystad 0320 236006

Twee circulaire bruggen gebouwd voor de Floriade Expo 2022

Algemeen

Twee circulaire bruggen gebouwd voor Floriade Expo 2022

ALMERE - Op het Floriadeterrein zijn vrijdag twee circulaire bruggen onthuld. Deze zijn een initiatief van de Bruggencampus, gemeente Almere en provincie Flevoland. De Beverbrug en brug Rondje Weerwater laten zien hoe de toekomst van de bruggenbouw eruit gaat zien, met cementloos beton, co-creatie in de aanbesteding en hergebruikte materialen.

De bouw van de bruggen laat zien dat innovatie mogelijk en betaalbaar is door gebruik te maken van co-creatie in de aanbesteding, waar de grenzen werden opgezocht en opgerekt. De bruggen zijn echt Almeers: ontworpen door een Almeerse architect, gebouwd door een Almeerse aannemer en gemaakt van cementloos beton bestaande uit gerecycled Almeers betonpuin. Daarnaast is gebruik gemaakt van tweedehands buispalen, hergebruikt betonijzer en hout voor de leuningen. De Beverbrug heeft een bijenlint om CO2 en fijnstof op te nemen. De circulaire bouw van de bruggen levert een besparing van 57,7 ton CO2 uitstoot op, vergelijkbaar met bijvoorbeeld 26 retourtjes Amerika met het vliegtuig en 21.840 drogerbeurten.

Circulaire wens

De bruggen werden onthuld door gedeputeerde Jan-Nico Appelman, wethouder Jan Hoek, architect René van Zuuk en Erik Kijlstra directeur van Reimert Bouw en Infrastructuur. Zij namen de circulaire paspoorten in ontvangst. Tijdens de onthullingen konden de aanwezigen hun circulaire wens aanleveren om de circulaire -cementloze- molen in Flevoland op volle toeren te laten draaien. Heeft u een circulaire wens voor Flevoland? Laat het weten via info@bruggencampus.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto