Snoei- en rooiwerkzaamheden bij De Groene Kathedraal. (Foto: Land Art Flevoland)
Snoei- en rooiwerkzaamheden bij De Groene Kathedraal. (Foto: Land Art Flevoland)

Nieuwe bomen voor De Groene Kathedraal

Algemeen

ALMERE - Landschapskunstwerk De Groene Kathedraal van Marinus Boezem wordt ingrijpend hersteld. Van de 178 bomen die in 1987 zijn geplant, zijn er 32 aan vervanging toe. Deze week is Zoontjens Boomprojecten gestart met de snoei- en bovengrondse rooiwerkzaamheden. Als de weersomstandigheden het toelaten beginnen zij op 19 januari 2022 met de nieuwe aanplant. De  werkzaamheden duren tot en met 1 februari. De Groene Kathedraal is in deze periode minder goed toegankelijk. 

Nadat enkele bomen door de januaristorm van 2018 waren omgewaaid, startten de gemeente Almere, Staatsbosbeheer, provincie Flevoland en Land Art Flevoland een onderzoek naar de staat van De Groene Kathedraal. Hierop is begonnen met de eerste hoognodige herstelwerkzaamheden en zijn de sterkste bomen van De Groene Kathedraal opgeknapt door snoeiwerkzaamheden en de grondverbetering. Nu is het tijd voor grootschaligere restauratiewerkzaamheden. In totaal worden 32 bomen vervangen die zijn omgewaaid, dood zijn of in slechte conditie verkeren. 

Van verval omarmen naar herstel

In 1987 werden de 178 Italiaanse populieren (Populus Nigra Italica) geplant volgens de plattegrond van de Notre-Dame van Reims. Op de aangrenzende kavel is de omtrek van de kathedraal uitgespaard in eiken- en beukenhagen: de ‘contra-kathedraal’. Het idee was destijds om de populieren te laten groeien en daarna het verval te omarmen, waarna de eiken en beuken die de omtrek van de contrakathedraal vormen doorgroeien. 

In september 2018 bezochten Marinus en Maria-Rosa Boezem het kunstwerk om de staat van de bomen van dichtbij te bekijken. Hierbij uitte de kunstenaar de wens om het kunstwerk te herstellen en te behouden, omdat het kunstwerk een veranderde context heeft gekregen door de aanleg van het naastgelegen Oosterwold. Daarna is het herstelplan opgesteld waarvoor nu de werkzaamheden worden uitgevoerd. Op deze manier blijft de Groene Kathedraal levend onderdeel van de collectie Land Art Flevoland.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto