Minister Hugo de Jonge verwelkomde maandag de eerste bewoners van woonzorgcentrum Flora. (Foto: Zorggroep Almere)
Minister Hugo de Jonge verwelkomde maandag de eerste bewoners van woonzorgcentrum Flora. (Foto: Zorggroep Almere)

Woonzorgcentrum Flora verwelkomt eerste bewoners

Algemeen

ALMERE - Woonzorgcentrum Flora op het Floriade-terrein heeft maandag haar eerste drie bewoners ontvangen. “Dat is natuurlijk heel spannend zo’n hele nieuwe woonomgeving, maar iedereen is enthousiast”, aldus Inge Broeckaert, directeur intramurale ouderenzorg. “Geleidelijk aan nemen steeds meer mensen hun intrek in dit bijzondere woonzorgcentrum dat in september helemaal bewoond zal zijn.” 

Door Petra Onderwater

In de middag kwam minister Hugo de Jonge de eerste bewoners welkom heten. Hij was onder de indruk van het gebouw en de omgeving in de toekomstige woonwijk Hortus. “Het is een bijzonder woonzorgcentrum want er wordt niet alleen zorg verleend, maar het is ook een ontmoetingsruimte voor de hele wijk straks. Ouderen blijven zo betrokken bij de samenleving”, sprak hij. 

Spannend

Een van de eerste bewoners is mevrouw Kieft. Zij vindt de stap van een eigen woning naar het woonzorgcentrum best spannend. “En ik vind het eerlijk gezegd nog steeds een beetje eng, maar iedereen is heel aardig en behulpzaam”, vertelt zij. Ze is heel tevreden met haar kamer, die is ingericht met haar eigen meubels en spulletjes. Dat ze op het Floriade-terrein woont vindt ze heel bijzonder. “Vanuit mijn kamer kan ik het al zien, maar ik ga daar straks ook zeker een kijkje nemen.”

Leefmilieus

Woonzorgcentrum Flora telt 120 woningen voor mensen met dementie en tien zogenaamde ELV-woningen. Hier verblijven mensen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen om medische redenen. “De woningen zijn ingedeeld in leefmilieus, waar rekening wordt gehouden met wat de bewoner nodig heeft om fijn te kunnen leven”, vertelt manager Mariam Bellemakers. De inrichting van de gezamenlijke ruimtes is warm en huiselijk. “Wij willen echt een thuis zijn voor oudere mensen met dementie. Daarbij worden ook de familie en het netwerk van de bewoners nauw betrokken, want die kennen hen het best. We willen dat het leven van de bewoners zoveel mogelijk kan doorgaan zoals ze gewend waren. Als de buurvrouw altijd op woensdag kwam koffiedrinken, of als een dochter gewend is elke ochtend met haar moeder te ontbijten, dan kan dat hier ook gewoon. Bezoek is altijd welkom, ook tijdens de Floriade.”

Personeel gezocht

Voordat de eerste bewoners hun intrek namen, werden eind januari alle systemen getest door de medewerkers die er gaan werken. “Stapje voor stapje zullen we steeds weer nieuwe bewoners verwelkomen. De verwachting is dat eind maart de hele derde etage bezet is en dat in september het hele huis bewoond is”, aldus Bellemakers. “Daarvoor zijn we ook nog hard op zoek naar personeel. We kunnen zorgmedewerkers gebruiken van alle niveaus.” Wie interesse heeft kan solliciteren bij Zorggroep Almere. 

Duurzaam

Passend bij het thema van de Floriade is woonzorgcentrum Flora een duurzaam gebouw, dat bijna volledig energieneutraal is. Er is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke en gerecyclede producten. Zo is de gele aluminium beplating geproduceerd van onder andere oude mountainbikes, liggen er zonnepanelen op het dak en wordt het gebouw aangesloten op de collectieve wijkwarmtepomp.

Dementie experience

Het woonzorgcentrum is weliswaar gevestigd op het Floriade-terrein, maar staat verder helemaal los van de wereldexpo. “Wel richten we op de begane grond een ‘dementie experience’ in, waar bezoekers van de Floriade kunnen ervaren hoe het is om dementie te hebben. Samen met de Alzheimer stichting hebben we hiervoor een interactieve informatiecampagne opgezet”, aldus Bellemakers. Later wordt dit paviljoen omgebouwd tot de nieuwe hoofdentree met een open buurtkamer waar ook wijkbewoners welkom zijn. Verder komen er een bruin café en een grand café waar ook buurtbewoners welkom zijn.

Meer informatie: www.zorggroep-almere.nl/woonzorgcentrum/flora/

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto