Betrokken bewoonster Petra Vis zamelt handtekeningen in onder bezoekers van De Speelhaven. (Foto: Friedländer)
Betrokken bewoonster Petra Vis zamelt handtekeningen in onder bezoekers van De Speelhaven. (Foto: Friedländer)

Bewoners in actie tegen wegbezuinigen beheerder Speelhaven

Algemeen

HAVEN – Bewoners uit Almere Haven komen in actie tegen het wegbezuinigen van de beheerder van de Speelhaven. Vanaf 1 juli is er geen toezicht meer in de speeltuin en dan zijn ook de kiosk en toiletten niet meer open. Oud-persfotograaf en betrokken Havenaar Bob Friedländer is namens de bewoners een online petitie gestart.

Door Petra Onderwater

“Het is een drukbezochte speeltuin, zelf komen wij er ook graag met onze kleinkinderen”, vertelt Friedländer. “En voor mensen die geen dure pretparken kunnen betalen is De Speelhaven een heel leuk uitje. Daar moet niet op bezuinigd worden.” 

Schoon en veilig

Het toezicht is de afgelopen periode al steeds minder geworden. Momenteel is er nog maar anderhalve dag een beheerder aanwezig bij de Speelhaven en straks dus helemaal niet meer. “Wij vinden dat echt heel erg. Niet alleen kunnen de kinderen er heerlijk spelen, ook voor ouders en opa’s en oma’s is het een fijne ontmoetingsplek”, aldus bewoonster Petra Vis, die pal tegenover de speeltuin woont. “Beheerder Fred zorgt er voor dat de speeltuin schoon en veilig blijft. Zo ruimt hij altijd eerst achtergelaten afval, glas en andere onveilige zaken op voordat de kinderen komen. Hij houdt de boel in de gaten als hij er is en spreekt mensen indien nodig aan op hun gedrag.”

Voorzieningen

Als er geen beheerder is, kunnen er ook geen versnaperingen worden gehaald en zijn de toiletten niet open. Verder kunnen de fietsjes, skelters en het losse speelgoed dan niet worden gebruikt. “Natuurlijk zijn er meer speeltuinen die dit allemaal niet hebben. Maar de voorzieningen zijn hier aanwezig, en recent ook vernieuwd, dan is het zonde om daar geen gebruik van te maken”, vindt Vis.

Bezuiniging gemeente

Welzijnsstichting De Schoor, waar de Speelhaven onder valt, zegt de maatregel ook te betreuren. “De gemeente had destijds het voornemen om fors te bezuinigen op het Welzijn in Almere. Ik heb de raad in 2019 al laten weten deze bezuiniging onbegrijpelijk en onverstandig te vinden”, reageert Gerard Boekhoff, directeur-bestuurder van De Schoor. “De aangekondigde bezuinigingen zijn uiteindelijk na vele bezwaren grotendeels teruggedraaid, maar die van 50.000 euro op De Speelhaven helaas niet. Zonder dit bedrag hebben wij alleen nog budget voor schoonmaak en onderhoud van de speeltuin, maar niet voor toezicht.” 

Zoeken naar oplossing

Boekhoff geeft aan dat hierdoor het beheer van de speeltuin eigenlijk per 1 januari dit jaar al zou stoppen. “Maar wij hebben een reservepotje aangesproken om tijd te winnen. Hierdoor konden we de beheerder nog een half jaar, tot 1 juli, deels aanhouden. Intussen zijn wij druk bezig om te onderzoeken of we het beheer op een andere manier vorm kunnen geven. Bijvoorbeeld door middel van stageplekken, leerwerkplekken, re-integratieplekken of betrokken buurtbewoners. We zijn over de mogelijkheden in gesprek met de gemeente Almere en diverse partijen. Maar ook dan zullen we hoe dan ook iemand moeten hebben om een en ander te coördineren. We hopen in elk geval een oplossing te vinden.”  

Handtekeningenactie

Bewoners vinden het onbegrijpelijk dat wordt bezuinigd op de drukbezochte speeltuin. Petra Vis en Bob Friedländer hebben inmiddels de krachten gebundeld voor een gezamenlijke actie tegen het wegbezuinigen van de beheerder. Vis was al begonnen met handtekeningen inzamelen en Friedländer is de online petitie ‘Laat de Speelhaven beheren’ gestart, die te tekenen is op petities.nl.