Gezelligheid tijdens Burendag in de Hofmark. (Foto: aangeleverd)
Gezelligheid tijdens Burendag in de Hofmark. (Foto: aangeleverd)

Gezelligheid op Burendag in Almere

Algemeen

ALMERE - Dat veel mensen in deze coronatijd behoefte hebben aan contact met hun buren, blijkt uit het recordaantal buurten dat dit jaar Burendag heeft gevierd. Dit weekend organiseerden meer dan 6300 buurten allerlei feestelijke activiteiten waarbij buurtcontact centraal staat. Oranje Fonds en Douwe Egberts organiseerden Burendag voor de 16e achtereenvolgende keer om ervoor te zorgen dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden. Ook in Almere stond van alles op het programma.

Binnentuin De Deining

Zo werd Burendag ook gevierd door de bewoners van De Deining, het seniorenwoonproject op de plek van de voormalige basisschool De Deining aan de Hofmark. Er waren hapjes, drankjes en muziek. Ook werd het voorstel voor de binnentuin gepresenteerd. Via het wijkbudget krijgt de bewonersvereniging 500 euro voor beplanting. Tuincentrum Almere Haven gaat samen met de bewoners alles planten in het najaar. De gemeente plaats de banken en geeft twee picknicktafels. “Wij zijn hier blij mee en hopen op een mooi resultaat”, aldus de bewonersgroep. Zij hebben zaterdag in elk geval een gezellige dag gehad. “We hebben kjennis gemaakt met elkaar en de overige buren van de Hofmark. Het leek wel een reünie.” Nico Scharn zorgde voor de muzikale noot. Iedereen had wat lekkers gemaakt of frisdrank of wat anders gesponsord.  

Oogstfeest op De Windhoek

Bij tuindersvereniging De Windhoek in Almere Haven was het op Burendag ook een gezellige drukte. Er was een oogstdag georganiseerd, waarbij allerlei zelfgemaakte producten konden worden geproefd, zoals pompoensoep, kruiden, zuurkool, mosterd, azijn en vers fruit van de boom.

Moskee in Poort

De Baitul Afiyat Moskee en het Wijkteam Almere Poort organiseerden gezamenlijk activiteiten op deze dag. “Bij de opening in 2019 heeft onze kalief, Hazrat Mirza Masroor Ahmad, veel nadruk gelegd op goed nabuurschap” zegt Hanief Hendriks, voorzitter van de moskee in Poort. “De kalief zei dat alle bewoners van Almere de buren zijn van de moskee.” Het bestuur zocht naar manieren om hier invulling aan te geven en de landelijke Burendag paste daar goed bij.

“De profeet Mohammed zei dat tenminste veertig huizen om jouw huis heen, je buren zijn”, zegt Safeer Siddiqui, missionaris van de moskee. “Elk van onze leden gaat daarom de komende weken langs bij veertig huizen in zijn eigen straat. Zij laten weten dat ze er zijn als hun buren hulp nodig hebben. Ze doen iets extra’s in de buurt, zoals rommel opruimen of eten brengen bij mensen die het moeilijk hebben.” Buurtbewoners konden zaterdag ook een kijkje nemen in de moskee aan de Siliciumstraat op Burendag. Het Wijkteam Poort organiseerde ook de hele dag activiteiten met vrije inloop en een avondmaaltijd in Buurtcentrum De Ruimte.

Burendag bij de Moskee in Poort (Foto: Fred Rotgans) en bij tuindersvereniging De Windhoek in Haven (Foto: Bob Friedländer)

(Foto: Fred Rotgans)
Bij tuindersvereniging De Windhoek in Haven was op Burendag een Oogstdag georganiseerd. (Foto: Bob Friedländer)

Uit de krant