De locatie van het Houthakkersgilde langs de Leeuwerikweg. (Foto: aangeleverd)
De locatie van het Houthakkersgilde langs de Leeuwerikweg. (Foto: aangeleverd)

Bewoners Vogelhorst: ‘Leeuwerikweg steeds minder mooi en minder veilig’

Algemeen

HOUT – Een aantal bewoners van Almere Hout maakt zich zorgen over het aanzicht en de veiligheid van de Leeuwerikweg. “Deze prachtige laan wordt steeds minder mooi en minder veilig”, stelt een bewoonster waarvan de naam bij de redactie bekend is. 

Door Petra Onderwater

Zo is een groenstrook in het bos langs de weg volgens bewoners veranderd in een ‘bouwplaats’. “Pal naast mooie initiatieven van de werkgroep Groen en een beverburcht. Bomen werden gekapt, er werd verharding gestort en er zijn hekken met camouflagenetten en een slagboom geplaatst. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een zeecontainer neergezet”, aldus de bewoonster.

Houthakkers Gilde

Het blijkt te gaan om de nieuwe plek van het Almeers Houthakkers Gilde. “Wij zijn een groep enthousiaste vrijwilligers die de boswerkzaamheden van Staatsbosbeer, golfclub Almeerderhout en in dit geval de gemeente Almere ondersteunen”, vertelt voorzitter Gerard Hellwig. “Wij komen zelf ook grotendeels uit Almere Hout en doen dit werk omdat we daar gewoon veel plezier in hebben. We zijn allemaal gecertificeerd.” Volgens Hellwig krijgt het Gilde steeds weer een andere plek toegewezen, afhankelijk van waar de werkzaamheden plaatsvinden. “Deze huidige locatie is onbestemd gebied dat wordt beheerd door de gemeente. Het ligt ook helemaal niet in het zicht van omwonenden”, stelt hij. “Iedereen is overigens altijd welkom om een keer langs te komen om te horen wat wij hier doen.”

Hout en materialen gestolen

Gevelde bomen worden samen met al omgevallen bomen verzaagd tot open haard hout, dat vervolgens op de locatie van het gilde wordt opgeslagen. “Helaas wordt dat hout nogal eens gestolen, evenals onze dure materialen”, vervolgt Hellwig. “Daarom zien wij ons tegenwoordig genoodzaakt om hekken te plaatsen en hebben we de houten hut waar we ooit mee begonnen vervangen door een zeecontainer.” Volgen de bewoonster doet de locatie ‘grote afbreuk aan de omgeving’. “Bovendien staan er soms vele auto’s geparkeerd, wat gevaar oplevert voor de oversteekplaats van fietsers aldaar”, stelt zij. “Navraag bij de gemeente leerde ons bovendien dat er geen vergunning is afgegeven voor deze locatie. Ons werd aangeraden een bezwaar in te dienen bij handhaving.”

De gemeente Almere laat in een reactie weten dat op een al bestaande open plek een container is geplaatst voor het Houthakkers Gilde. “Ook heeft er in de omgeving regulier onderhoud plaatsgevonden aan bomen. Dit heeft plaatsgevonden binnen de termijn van het broedseizoen. Hier is geen vergunning voor nodig”, aldus een woordvoerder.

Verkeersveiligheid

Ook de snelheid van het verkeer op de Leeuwerikweg baart bewoners zorgen. “De maximum snelheid van 60 km wordt met grote regelmaat overschreden. Snelheden van 100 km en meer zijn geen uitzondering. Vrachtverkeer is hier niet toegestaan, maar dit verbod wordt dagelijks genegeerd”, aldus de bewoonster. “De weg wordt straks nog veel drukker door het groter groeiende Nobelhorst. Het zou de gemeente Almere sieren zuiniger te zijn op deze prachtige, ongerepte plek!”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto