Bedrukte gezichten tijdens de persconferentie. Wethouder Julius Lindenbergh gaf daar een toelichting op de financiële afhandeling. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Bedrukte gezichten tijdens de persconferentie. Wethouder Julius Lindenbergh gaf daar een toelichting op de financiële afhandeling. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Floriade-tegenvaller van 34 miljoen op bordje gemeente Almere

Algemeen

ALMERE – De financiële tegenvaller van bijna 34 miljoen door de tegenvallende bezoekersaantallen van de Floriade komt op het bordje van de gemeente Almere. “Ik heb geen andere boodschap dan dat dit onvermijdelijk is en dat we hierin geen keuze meer hebben, niet als college, niet als raad en niet als stad. Ik vind het heel erg en ik voel me er heel machteloos bij”, verklaarde een geëmotioneerde wethouder Julius Lindenbergh (Financiën) donderdagmiddag tijdens een ingelaste persconferentie. 

Door Petra Onderwater

Het voorstel om nog in de jaarrekening van 2021 34 miljoen euro af te boeken gaat vandaag naar de gemeenteraad. “Wij hebben de afgelopen weken nauw contact gehad met onze accountant. De regels schrijven voor dat we deze enorme financiële tegenvaller nog moeten meenemen in de jaarrekening van vorig jaar, omdat die nog niet was afgesloten”, legt Lindenbergh uit. 

De wethouder brak toen hij benadrukte hoe erg hij deze situatie vindt voor de inwoners van de stad. “Ik denk aan wat we het afgelopen jaren al hebben moeten bezuinigen in het beheer en onderhoud van de stad, als gevolg van kosten die hier vandaan komen. En aan de mensen die het zwaar hebben onder de inflatie van dit moment en die hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Dat wij dan nu als gemeente met deze boodschap moeten komen, raakt me enorm.”

Alles op alles zetten

Floriade-wethouder Jan Hoek benadrukte dat ‘alles op alles’ wordt gezet om de komende vier maanden nog zoveel mogelijk bezoekers te trekken. “Als we doorgaan zoals nu eindigen, eindigen we op zo’n 820.000 bezoekers, maar door de nodige maatregelen te nemen hopen we uit te komen op 1,2 miljoen bezoekers. Die zijn hard nodig om inkomsten te genereren.”

Hoek gaf aan dat ook nog wordt gesproken met de provincie Flevoland en het Rijk over het dragen van een deel van deze financiële tegenvaller. “Als het Rijk ons laat zitten, kun je er donder op zeggen dat dit de laatste Floriade is geweest. Want wie durft dit dan nog aan?” 

Failliet verklaren van de Floriade BV zou volgens Hoek en Lindenbergh niet in het belang van de stad zijn. “Dat is beslist niet wat wij voorstellen. De focus moet liggen op het trekken van nog zoveel mogelijk bezoekers. De Floriade is immers nog tot 9 oktober open”, aldus Hoek. 

Oorzaken

Dat de bezoekersaantallen tegenvallen komt volgens de gemeente en de Floriade BV door verschillende oorzaken. De coronapandemie, de slechte reviews omdat nog niet alles af was in de eerste weken en het online ticketing systeem dat niet gebruiksvriendelijk genoeg is. “Mensen geven ook aan een kaartje te duur te vinden in deze tijd van inflatie”, verklaarde Hoek. “Bovendien blijkt uit onderzoek dat Nederlanders na twee jaar corona prioriteit geven aan sociale activiteiten met vrienden en familie. En als ze dan naar een attractiepark gaan, willen ze naar iets dat ze kennen, zoals de Efteling. De laatste Floriade was tien jaar geleden, dus mensen weten niet wat ze kunnen verwachten. Wij gaan dat de komende tijd zo goed mogelijk uitdragen.”

Hans Bakker, directeur van de Floriade BV, gaf een toelichting op de oorzaak van de tegenvallende bezoekersaantal en de acties die hierop genomen gaan worden. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Floriade-wethouder Jan Hoek hoopt dat in elk geval 2,1 bezoekers kunnen worden gehaald, 'maar zeker is het niet'. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant