Het nieuwe coillege. V.l.n.r. Maaike Veeningen (D66), Alexander Sprong (SP), Kees Ahles (Leefbaar Almere), Jan Dirk Pruim (Gemeentescretaris), Froukje de Jonge (CDA), Julius Lindenbergh (VVD), Roelie Bosch (ChristenUnie) en Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren). (Foto: Feenstrafotografie)
Het nieuwe coillege. V.l.n.r. Maaike Veeningen (D66), Alexander Sprong (SP), Kees Ahles (Leefbaar Almere), Jan Dirk Pruim (Gemeentescretaris), Froukje de Jonge (CDA), Julius Lindenbergh (VVD), Roelie Bosch (ChristenUnie) en Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren). (Foto: Feenstrafotografie)

Terugkerende opgestapte wethouders onder vuur

Algemeen

Almere heeft nu zeven wethouders

Door Marcel Beijer en Robert Mienstra

ALMERE – Zeven wethouders zijn geïnstalleerd tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag. Vier daarvan stapten drie weken geleden op door het Floriade-debacle maar keerden dus weer terug. Dat ging niet zonder slag of stoot.

Ondanks dat Almere geniet van warme zomerdagen, begint het nieuwe college juist in een kille sfeer aan de nieuwe raadsperiode. Een deel van de oppositie nam daarbij vooral de vier wethouders onder vuur die drie weken geleden nog opstapten vanwege het Floriade-echec, maar nu weer terugkeren. Eigenlijk zijn zes van de zeven wethouders ‘oude bekenden’, want ook Kees Ahles (Leefbaar Almere) en Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) zijn al jaren actief als raadslid. Eigenlijk is alleen Alexander Sprong (SP) een geheel nieuw gezicht. In Almere dan, want in Lelystad heeft hij al veel ervaring opgedaan.

Oppositie

Een deel van de oppositie legde vooral de vier terugkerende wethouders het vuur aan de schenen omdat zij drie weken geleden ‘hun verantwoording’ namen voor het Floriade-echec en nu weer op het pluche plaatsnemen. De vier kwamen nagenoeg met hetzelfde verweer: het aftreden was een collectieve beslissing, als steun richting Floriade-wethouder Jan Hoek, maar individueel vonden zij het te verantwoorden om terug te keren. ‘We hebben immers de nodige bestuurlijke ervaring en dat is ook belangrijk voor de continuïteit van de stad’, zo werd betoogd.

Neofascisten

Brent Haddering (Forum voor Democratie) wilde dat Kees Ahles als nieuwbakken wethouder zijn opmerking terug zou nemen dat ‘neofascisten niet aan de macht mogen komen’. Ahles deed dat niet. In eerste instantie liet hij weten dat hij als wethouder ieder raadslid ‘serieus’ zou nemen. Toen Hadderingh daar geen genoegen mee nam, voegde Ahles eraan toe dat hij die opmerking als raadslid had gemaakt en niet als wethouder. Maar excuses kwamen er niet. Hadderingh liet na afloop weten te overwegen om een officiële klacht tegen Ahles in te dienen.

Vertrouwen

Uiteindelijk werden de wethouders benoemd, maar kregen vooral de herintredende wethouders veel tegenstemmen. Desondanks hoopt de nieuwe coalitie dat de raad ze de kans geeft om het vertrouwen te herwinnen.

Nopjes

De zeven partijen, VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren, CDA, Leefbaar Almere en de ChristenUnie waren in hun nopjes met het nieuwe coalitieakkoord ‘Bouwen aan een gezonde toekomst.’ Colette Holter van de VVD vond het akkoord ‘niet perfect, dat kan niet’, maar “de zeven partijen gunnen elkaar wel wat op het gebied van veiligheid, een schone ruimte, versneld bouwen en het niet verhogen van de belastingen. Hoewel de rioolheffing daarbij een onzekerheidje is. ” De meeste coalitiepartners waren blij met de groene aspecten in het akkoord, waar duidelijk de hand van de Partij voor de Dieren in terug te vinden is.

Los zand

Een groot deel van de oppositie vond weinig goeds terug in het coalitieakkoord. “Het is los zand en 56 pagina’s propaganda van een linkse politieke terreur”, stelde Chris Jansen van de PVV, de grootste oppositiepartij. Verder vond hij dat er te weinig in het akkoord staat over bestrijding van de ondermijning. “We worden zo de criminele hoofdstad van Nederland en de vijfde weedstad van het land.”
GroenLinks kon zich goed vinden in veel doelen uit het coalitieakkoord waardoor de coalitie op veel punten de steun heeft van acht partijen. De coalitie wil wel 18 miljoen bezuinigen. Zowel de PvdA als GroenLinks vroegen naar de punten waarop bezuinigd gaat worden. Daar kwam geen antwoord op.

Samenwerking

De coalitie wil grote dossiers aan de raad overlaten en heeft daar geen standpunt over in genomen. Zo zal het te bouwen grote Kunstmuseum dit najaar op de agenda komen. ‘Verder willen we op veel andere dossiers ook samenwerking met de hele raad”, stelde Holter van de VVD, Dat schoot bij meerdere oppositiepartijen in het verkeerde keelgat. “Hoe dan?”, wilde Brent Hadderingh van Forum voor Democratie weten. “Hoe gaat uw partij dat dan doen?”, antwoordde Holter met een tegenvraag. Zij bleef het antwoord op Hadderingh schuldig. “Wij hebben in het proces naar het coalitieakkoord niets meer gehoord van de collegepartijen”, zei Hadderingh, waarna hij wanhopig de handen ten hemel hief. “Wat voor antwoord is dit?”

Floriade

Meerdere oppositiepartijen stoorden zich aan het ontbreken van een Floriadeparagraaf. “Het woord ‘Floriade komt nul keer voor in het akkoord”, zei Erik Theunissen van de PvdA, “wie is verantwoordelijk voor de Floriade en welke wethouder komt er naar de raad als het weer misgaat.” De coalitie stelde daarop dat de Floriade de collectieve verantwoording is van het hele college.
50Plus vond het een ‘zwarte dag’ voor Almere. “Het woord ‘ouderen komt maar drie keer voor”, zei fractievoorzitter Marc van Rooij, “onbegrijpelijk.”

Vertrouwen

Burgemeester Ans Bijleveld gaf het college, én de raad, mee dat Almeerders met smart op dat vertrouwen zitten te wachten. ‘Vertrouwen krijg je, door vertrouwen te geven’. Met die warme boodschap leidde ze het zomerreces in, maar is de kou voorlopig nog niet uit de lucht.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto