Wethouder Jan Hoek (GroenLinks):  Ik zeg niets over de bezoekersaantallen Floriade
Wethouder Jan Hoek (GroenLinks): Ik zeg niets over de bezoekersaantallen Floriade", (Foto: Almere DEZE WEEK)

Wethouder zwijgt over bezoekersaantallen Floriade

Algemeen

ALMERE – Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) weigerde mededelingen te doen over de bezoekersaantallen van de Floriade. Op de Politieke Markt van de donderdagavond vroeg de PVV naar die aantallen, omdat Floriadedirecteur Hans Bakker op Omroep Flevoland had gezegd dat het aantal bezoekers ‘bevredigend’ was.

Door Robert Mienstra

Dit was voor de PVV aanleiding om het naadje van de kous te weten. “Het college en de Floriade BV hadden in de raad aangegeven dat ze niets zouden zeggen over bezoekersaantallen. Nu deed Bakker het toch”, stelde Toon van Dijk van de PVV. Hij wilde weten hoe het werkelijk zat met de bezoekersaantallen “temeer daar er op de parkeerplaats bij Twentsekant dagelijks nog geen 200 auto’s staan waar er 3900 kunnen staan en dat het aantoonbaar stil is op de Floriade.” Wethouder Hoek deed er het zwijgen toe.

Forum voor Democratie

Ook andere partijen vonden dat de wethouder meer openheid kon geven. “Eigenlijk kan je het woord ‘bevredigend’ heel positief uitleggen. Als zijnde op z’n minst het verwachte niveau”, zei Brent Hadderingh van Forum voor Democratie, “waarom bevestigt de wethouder dit positieve nieuws niet? Hij heeft geen reden meer de cijfers achter te houden.” Maar ook hier deed Hoek er het stilzwijgen toe.

Extra geld

“Stel dat er door tegenvallende bezoekersaantallen toch weer geld bij de Floriade moet”, vroeg Van Dijk “en dat gebeurt tijdens het zomerreces van de raad. Hoe kan de raad daar dan over beraadslagen?“
In het ergste geval moet de raad dan terugkomen van vakantie. “We hebben 14 miljoen euro in de risicopot”, zei wethouder Hoek. “Als we onder de 5 miljoen op de teller komen, dan kan de raad worden teruggeroepen, maar dat zal wel problemen oproepen. Overigens kan ik natuurlijk niet garanderen dat dit niet gaat gebeuren.”
Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld concludeerde dat zij over het terugroepen van de raad gaat: “we nemen er nota van wat hier gezegd is en we houden rekening met het reces.”

Uit de krant