(Foto: AdobeStock)
(Foto: AdobeStock)

In vakantie nog steeds veel onderwijsvacatures

Algemeen

ALMERE – De zomervakantie is begonnen, de scholen zijn dicht, maar nog steeds is het aantal onderwijsvacatures onverminderd hoog. Op dit moment kent het Almeerse onderwijs 90 vacatures. Die moeten in september vervuld zijn, om grote roosterproblemen te voorkomen.

Door Robert Mienstra

In juni moesten er nog 123 vacatures vervuld worden, maar nu de scholen dicht zijn lijkt het lerarentekort komend schooljaar wel heel nijpend te worden.

De Almeerse Scholengroep kent nu 62 vacatures verdeeld over primair en voortgezet onderwijs. Bij Het Baken zijn zeven vacatures, zelfs één meer dan in juni, bij Prisma (voor christelijk basisonderwijs) zeven, dat is wel beduidend minder dan in juni (21), Passend Onderwijs twee en bij Eduvier (speciaal onderwijs met onder meer het Nautiluscollege) twaalf.

Lerarentekort

Het grote aantal vacatures in het Almeerse onderwijs is de laatste jaren een trend. Het lerarentekort slaat al langer toe in de stad. Almere kent een noodplan Lerarentekort dat dateert uit april 2020. ‘De voorspelling is dat het tekort tot 2024 op zowel landelijk niveau als in Almere zal blijven toenemen. De toename komt door zowel de vraag naar leerkrachten door leerlingengroei als door een afname van het aanbod aan leerkrachten.

Deze toename van het tekort is in Almere groter dan op landelijk niveau en hoger dan in de meeste andere grote steden. Veel vacatures zijn ook nog eens verborgen. Er staan nu al vaak personen voor de klas die geen leerkrachten zijn, en dus onbevoegd. Die staan niet als officiële vacatures te boek.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto