(Archieffoto: Fred Rotgans)
(Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Schildpadden komen nu overal in Almere voor: ‘Koop die dieren niet’

Algemeen

ALMERE – In Almere leven op tal van plaatsen schildpaddenkolonies, niet alleen in het Weerwater. “De Lettersierschildpad, met als ondersoorten de geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad komen overal in Almere voor”, zegt stadsecoloog Ton Eggenhuizen. “Deze exoten worden al sinds 2005 in onze stad waargenomen”

Door Robert Mienstra

De schildpadden zitten in de Oostvaardersplassen, de Lepelaarsplassen, de Noordeplassen, het Beatrixpark, Muziekwijk, het Beginbos, Almeerderhout, in Haven, de Leeghwaterplassen, in Buiten en het Weerwater.
“De schildpadden worden door de bewoners in de wateren gedumpt”, vertelt Eggenhuizen. “Mensen nemen zo’n dier als huisdier, maar weten niet dat het beest maar door blijft groeien en de bak niet. Op een gegeven moment zijn de mensen erop uitgekeken en dumpen het schildpad dan vaak op een plek waar ze ook andere schilpadden hebben gezien.”

Overleven

De schildpadden kunnen in Almere overleven als het niet te koud is, maar planten zich niet voort. “Ze leggen hun eieren in de modder, dat is in Almere ook voorgekomen, maar die eieren komen niet uit omdat daar hogere temperaturen voor nodig zijn. Ik sluit echter niet uit dat dat door de klimaatverandering in Almere ook ooit zal gebeuren.”

Effect

De schildpadden hebben niet direct een negatief effect op de natuur in Almere. “Ze leven onder meer van salamanders en de larven daarvan. In het zuiden van Europa leeft de Europese Moerasschildpad. Die scheidt een stofje af waardoor die larven zich stilhouden, de Lettersierschildpad doet dat niet. Maar negatieve effecten blijken ook niet uit wetenschappelijk onderzoek. Eigenlijk zou er een verbod moeten komen op de handel in alle schilpadden.”

Verbod

Er is in Nederland een verbod op het verhandelen van Lettersierschildpadden. “Maar de handel vindt altijd andere wegen. Zo worden in Zuid-Amerika andere soorten voor de handel gefokt. Die staan dan niet op de lijst met verboden exotische dieren. Zo komen in de Almeerse wateren ook de Zaagrugschildpad, de Floridaroodwang en de Hieroglievenschilpad voor. Die zijn niet verboden.”

Exoten

Het probleem met exoten is dat mensen een beetje zijn uitgekeken op de hond en de huiskat, stelt Eggenhuizen. “Er worden te veel impulsaankopen gedaan, Zo zijn er mensen die de Amerikaanse rivierkreeft in hun vijver doen. Die soort komt nu ook al in de Almeerse wateren voor. En die is wel schadelijk voor de waterplanten.”

Ellende

Een waterschidpadje houden in een bakje ter grootte van een A4tje met een plastic palmboompje erin is vragen om problemen, vindt de stadsecoloog. “Je krijgt er ellende mee. Dus neem een schildpad niet als huisdier. Op een gegeven moment wil je ervan af. Breng in zo’n geval het dier naar een opvang zoals de Stichting AAP en dump het niet in de Almeerse wateren.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto